Radar

Klimatklocka i New York ska få regeringar att agera

Klimataktivister demonstrerar i New York för ett år sedan.

Just nu pågår Climate Week NYC i New York, en vecka fylld med diskussioner, seminarier och utställningar om hur vi kan bromsa klimatförändringarna. Som en del i detta gjorde några klimataktivister i lördags om den berömda konstinstallationen The Metronome, som visar tiden i New York, till en ”klimatklocka” som räknar ner hur lång tid vi har på oss att ställa om för att vi ska hålla oss under 1,5 grader celsius. 

– Klockan är ett sätt att säga: vetenskapen till makten, säger Andrew Boyd, en av de som dragit igång projektet, i ett uttalande till nyhetssidan Common Dreams

När klockan avtäcktes i lördags så stod det att vi har sju år och 102 dagar på oss att genomgå en kraftfull transformation av vårt energisystem och ekonomi. Den här tiden visas i rött, i grönt visas också hur stor procent av världens energi som utgörs av förnyelsebara källor. Aktivsterna kallar den första för vår deadline och den andra för vår ”lifeline”. 

En liknande klocka som den i New York finns också i Berlin och på hemsidan climateclock.world kan vem som helst registrera sig för att skapa en klocka till sin stad, skola eller samhälle. Greta Thunberg bär också en mobil klimatklocka, enligt sajten. 

– Klimatförändringen är redan här. Det här är inte en alarmklocka som kommer att ringa om sju år och säga åt oss att vakna då. Det är snarare som ett stoppur som redan går och som vi måste försöka hålla jämn takt med, säger en annan av upphovspersonerna bakom projektet, Glan Golan, till Common Dreams. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV