Energi · Landets Fria Tidning tipsar

12 filmer och tv-serier du inte får missa i höst

Idiomeni är en av flera filmer i höst som har fokus på flykt.

Hösten har gjort sin entré, dagarna blir kortare och temperaturen kallare. Men för att värma sig kan man alltid se en riktigt bra film eller tv-serie. Vi har valt ut några av de mest intressanta filmerna och serierna som har premiär i höst.

We Are Who We Are

Den här serien handlar om två amerikanska ungdomar som växer upp på en militärbas i Italien. Serien är skriven och regisserad av Luca Gudagnino som oscarnominerades för filmen Call Me By Your Name. Liksom den är även den här ett finstämt relationsdrama. 
Plattform: HBO Nordic
Premiär: 15 september

Ratched

Många har säkert ryst åt sjuksköterskan Mildred Ratched i den klassiska 70-talsfilmen Gökboet. Nu får hon en egen tv-serie. Upphovsperson är Ryan Murphy som bland annat regisserat American Horror Story. Tv-serien inleds 1947 då den unga Mildred Ratched tar anställning på ett dårhus i Kalifornien där färgskalan är lika oroväckande som behandlingen av de intagna.
Plattform: Netflix
Premiär: 18 september

Björnstad

Den här serien bygger på Fredrik Backmans bok med samma namn och är regisserad av Peter Grönlund, som har gjort Goliat och Tjuvheder. Den handlar om det lilla samhället Björnstad dit en hockeystjärna återvänder för att bygga upp juniorlaget. Men när stjärnan i laget blir anklagad för en fruktansvärd handling försätts hela staden i kaos. Det här är HBO Nordics andra svenska serier efter Lukas Moodysons Gösta.
Plattform: HBO Nordic
Premiär: 18 oktober

The Stand

Pestens tid är en av succéförfattaren Stephen Kings mest kända böcker, nu kommer en efterlängtad adaption. Handlingen kan tyckas extra aktuell i år då den handlar om en pandemi som utrotar 99 procent av världens befolkning. Överlevarna delas in i två läger där valet står mellan godhet och ondska. Alexander Skarsgård spelar en av huvudrollerna.
Plattform: CBS All Access
Premiär: 17 december

Kärlek & Anarki

Regissören Lisa Langseths nya tv-serie handlar om en karriärdriven konsult och en ung it-tekniker som möts när de ska modernisera ett anrikt bokförlag. De två börjar hetsa varandra till att göra förbjudna saker och ifrågasätta normen. Det börjar som en oskyldig lek men får oanade konsekvenser. 
Plattform: Netflix.
Premiär: Okänt.

Filmer:

There is no evil

Ett samhälle som tillåter dödsstraff behöver människor som är villiga att döda. Fyra män står inför ett omöjligt men enkelt val. Oavsett vilket beslut de fattar, kommer det att förstöra deras liv för all framtid. I denna iranska film får vi följa fyra sammanlänkade berättelser som pendlar mellan vardaglig närhet och våldsam dramatik. Filmen vann Guldbjörnen vid Berlins filmfestival i år.
Premiär: 11 september

Fyra olika historier vävs samman i den iranska och kritikerrosade filmen There is no evil
Fyra olika historier vävs samman i den iranska och kritikerrosade filmen There is no evil. Foto: Folkets bio. 

Vodkafabriken

Rysk dokumentärfilm. Bortom slitet vid det löpande bandet på vodkafabriken i en rysk småstad finns drömmar om ett annat liv. Ensamstående mamman Valentina dagdrömmer om att bli skådespelare i Moskva, medan kollegan Tatiana hoppas återfinna den stora kärleken. 
Premiär: 18 september

Idomeni

Högaktuell dokumentärfilm om ett flyktingläger i Grekland. Skildrar en vardagskamp i en tid av tung väntan och är ett porträtt av människor – barn och vuxna – som tvingas finna sig i en verklighet som kommer att prägla dem för livet.
Premiär: 25 september

Ghabe

Ytterligare ett flyktingdrama, detta är dock en spelfilm som handlar om Monir som kommer till Sverige från Syrien hösten 2015. I Sverige möter han storstadstjejen Moa.  Är deras nyfikenhet för varandra starkare än undertryckta rädslor och fördomar?
Premiär: 16 oktober

Rocks

En dag efter skolan finns bara en lapp kvar efter mamman och 15-åriga Rocks blir ensam med sin lillebror. Nu börjar kampen att överleva och undvika myndigheter till varje pris. Men Rocks är envis och har hela sitt rebelliska tjejgäng med sig. En passionerad, rå och rolig film om systerskap i den brittiska film av Sarah Gavron som gjorde Suffragette.
Premiär: 27 november

Merry Christmas, Yi Wu

I en stad i Kina tillverkas majoriteten av allt julpynt som används världen över. Den här dokumentärfilmen handlar om arbetarna på de över 600 fabrikerna i staden.
Premiär: 27 november

Greta

Dokumentärfilmaren Nathan Grossman har följt Greta Thunberg under ett år, från de första dagarna då hon satt och strejkade fram till hennes berömda ”How dare you”-tal. Filmen fick ett blandat mottagande när den hade premiär på Venedigs filmfestival, en del menade till exempel att den var ytlig. Greta Thunberg själv säger sig dock vara nöjd med resultatet.
Premiär: Någon gång i november. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV