Radar

Ösig segelbåtsmanifestation mot Preem

Rainbow Warrior ligger kvar i Gullmarsfjorden där arbetet med kampanjen ”Stoppa Preemraff” fortsätter.

I helgen gav sig flera segelbåtar ut i Lysekils vatten för att protestera mot Preemraffs expansionsplaner. I spetsen låg Greenpeace-skeppet Rainbow Warrior. Samtidigt meddelade Miljöpartiet att regeringen bör hindra Preems utbyggnad av oljeraffinaderiet.

På grund av det hårda vädret med stora vågor och starka vindar på 15 meter per sekund, kunde båtarna inte segla till Brofjorden och Preemraff som planerat. Istället genomfördes manifestationen i Lysekil, Gullmarsfjorden och online.

– En flottilj brukar vara ganska lugn men vädret gjorde att det var rätt ösigt. Det var fantastiskt att se segelbåtarna swischa förbi, det gick väldigt fort. Men vi hade sett till att bara erfarna seglare gick ut, så det kändes tryggt, säger Gustav Martner från Greenpeace, som var med ombord på Rainbow Warrior.

Sammanlagt deltog cirka 30 segelbåtar, varav 14 var med i Gullmarsfjorden. Andra deltog från hamnen i Lysekil, i sin egen hemmahamn eller online. Och i Brofjorden pågick en kajakmanifestation.

– Intresset för att vara med var stort, trots de hårda vindarna. Med seglingen ville vi visa att det går att göra en folklig och festlig manifestation, trots att vi har en pandemi. Att ha en flottilj just nu är ett ansvarsfullt sätt att protestera, till skillnad från att gå ut i tusental på gatorna, säger Gustav Martner.

Nej till fossila investeringar

Greenpeace aktion var en del i de aktionsveckor som pågått sedan den 22 augusti mot Preems expansionsplaner. Syftet med seglatsen var enligt Gustav Martner att visa att det finns ett stort folkligt stöd för att våga stå upp mot fossila investeringar.

– Vi måste avveckla den fossila infrastrukturen, inte investera i den. Inte i Sverige, inte någonstans. En expansion ökar den globala raffinaderi-kapaciteten, det är lika mycket vårt ansvar som någon annans att stätta stopp för det.

Kajakmanifestationi Brofjorden utanför Preemraffs raffinaderi
Kajakmanifestationi Brofjorden utanför Preemraffs raffinaderi. Foto: Greenpeace

Deltog gjorde också båten MS Flykt, där artisten Stefan Sundström tillsammans med Henrik Wallgren och flera andra artister spelade i 20 graders lutning.

– Istället för att passivt sitta hemma och åse hur regeringar världen över högaktningsfullt skiter i sina egna utfästelser om att hålla sig inom Parisavtalets ramar, så mönstrar jag nu på för att försöka hjälpa den svenska regeringen att hålla sig till nämnda avtal, sa Stefan Sundström om sitt medverkande.

MP accepterar inte utbyggnaden

Mark- och miljööverdomstolen gav klartecken till Preems utbyggnadsplaner i juni. Nu ligger frågan om huruvida oljeraffinaderiet ska få byggas ut eller inte hos regeringen.

I helgen gav Miljöpartiet besked om deras position. Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson, sa till Ekot att den utbyggnad som ansökan gäller skulle innebära så stora utsläppsökningar att hela Sveriges klimatarbete riskeras.

– Våra klimatmål kanske vi inte ens skulle nå. Det måste regeringen ta hänsyn till, och därför säger jag att vi från Miljöpartiet inte kan acceptera den typen av utbyggnad, säger han till Ekot. 
Lorentz Tovatt ville inte gå in på om hans parti kan sitta kvar i en regering som beslutar att tillåta utbyggnaden.

– Det här är ju inte bara en fråga om Miljöpartiet, utan tvärtom. Både riksdagen och regeringen har sagt att vi ska nå våra klimatmål, vi ska ha ett gemensamt klimatarbete för att möta klimatkrisen. Och det är det som nu hotas genom den här utbyggnaden, säger han till Ekot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV