Radar

Myskoxen Brutus får ströva vidare

Den här myskoxen bor i fångenskap i Norge och är inte, den i artikeln omtalade, Brutus.

Myskoxen Brutus har länge varit på strövtåg i Jämtland utan sin flock och även kommit nära bebyggelse. Nu har han dock rört sig mot fjällen igen och länsstyrelsen avvaktar därför med åtgärder, rapporterar Länstidningen Östersund.

Brutus har under en tid strövat runt ensam i de södra delarna av Jämtlands län. För två år sedan lämnade han sin flock i västra Härjedalen, en teori är att han var på jakt efter en lämplig partner.

För en dryg vecka sedan ansökte Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen om att Brutus skulle sövas och flyttas till ett lämpligt område i fjällen. Han hade då under i ungefär en vecka befunnit sig nära bebyggelse och föreningen var orolig för att han skulle orsaka problem som i sin tur kunde leda till att han avlivades.

Inga akuta åtgärder

I dag meddelade länsstyrelsen att det i nuläget inte är aktuellt att vidta några akuta åtgärder.

– Den senaste informationen vi har fått är att han har rört sig från bebyggelsen och att han är på väg i riktning mot Oviksfjällen. Det är en positiv utveckling i sättet han rör sig vilket minskar behovet av akuta åtgärder, säger naturvårdshandläggare Caroline Westerlund till Länstidningen Östersund.

Att enstaka myskoxar lämnar sin flock är inte unikt, och det är ofta svårt att återföra myskoxar till flocken då de oftast lämnar den igen.

Kan förändras

Dagens besked betyder inte att frågan inte kan bli aktuell igen.

– Det kan såklart förändras om han blir störd eller trängd. Därför vill vi att folk håller avstånd och låter honom vara ifred. Då minskar man risken för problem betydligt, säger Caroline Westerlund till tidningen.