Radar

Myskoxen Brutus får ströva vidare

Den här myskoxen bor i fångenskap i Norge och är inte, den i artikeln omtalade, Brutus.

Myskoxen Brutus har länge varit på strövtåg i Jämtland utan sin flock och även kommit nära bebyggelse. Nu har han dock rört sig mot fjällen igen och länsstyrelsen avvaktar därför med åtgärder, rapporterar Länstidningen Östersund.

Brutus har under en tid strövat runt ensam i de södra delarna av Jämtlands län. För två år sedan lämnade han sin flock i västra Härjedalen, en teori är att han var på jakt efter en lämplig partner.

För en dryg vecka sedan ansökte Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen om att Brutus skulle sövas och flyttas till ett lämpligt område i fjällen. Han hade då under i ungefär en vecka befunnit sig nära bebyggelse och föreningen var orolig för att han skulle orsaka problem som i sin tur kunde leda till att han avlivades.

Inga akuta åtgärder

I dag meddelade länsstyrelsen att det i nuläget inte är aktuellt att vidta några akuta åtgärder.

– Den senaste informationen vi har fått är att han har rört sig från bebyggelsen och att han är på väg i riktning mot Oviksfjällen. Det är en positiv utveckling i sättet han rör sig vilket minskar behovet av akuta åtgärder, säger naturvårdshandläggare Caroline Westerlund till Länstidningen Östersund.

Att enstaka myskoxar lämnar sin flock är inte unikt, och det är ofta svårt att återföra myskoxar till flocken då de oftast lämnar den igen.

Kan förändras

Dagens besked betyder inte att frågan inte kan bli aktuell igen.

– Det kan såklart förändras om han blir störd eller trängd. Därför vill vi att folk håller avstånd och låter honom vara ifred. Då minskar man risken för problem betydligt, säger Caroline Westerlund till tidningen.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.