Radar

Ökande intresse för ödehus

Det finns inga exakta siffror på hur många ödehus som finns i Sverige, men det handlar om över 100 000, tror grundaren av Facebookgruppen ”Jag räddade ett ödehus!” Robert Danielsson.

Intresset för att rädda gamla övergivna hus är rekordstort. Idag har Facebookgruppen ”Jag räddade ett ödehus!” över 23 000 medlemmar. Enligt grundaren av gruppen har coronapandemin ytterligare ökat intresset för ödehusrörelsen.

För fyra år sen startade byggnadsvårdaren Robert Danielsson Facebookgruppen ”Jag räddade ett ödehus!” efter att ha upptäckt att det står många tomma ödehus ute på landsbygden som inte rivs. Detta, samtidigt som det finns många som vill flytta ut på landet och renovera gamla hus.

I dag har gruppen över 23 000 medlemmar, enligt SVT Nyheter. Och under coronapandemin, då många jobbar hemifrån på distans, har intresset ökat ytterligare.

Modern matchmaker

– I min Facebookgrupp som jag startade märkte jag att det finns massor av människor som letar efter hus men inte visste hur de skulle hitta dem eller hur de kan kontakta ägarna. Jag ville hjälpa till och vi har blivit som en modern ”matchmaker” eller ”bonde söker fru” i ödehustappning, säger han till SVT.

Robert Danielsson uppmuntrar den som vill hitta ett ödehus att själv bege sig ut på landsbygden och leta och fråga sig fram. När hen hittat ett hus som verkar stå tomt, hjälper han till att skriva eller ringa till ägaren för att ta reda på varför det står tomt. Han hjälper också till med besiktningar för att se om husen är möjliga att rädda.

Det finns inga exakta siffror på hur många ödehus som finns i Sverige, men enligt Robert Danielsson handlar det om över 100 000.