Zoom

Ralph Erskine ritade ett mönstersamhälle

De gula kedjehusen anses vara en arkitektonisk pärla i byn.

Mitt i skogen utanför Sandviken ligger ett arkitektoniskt mästerverk, bruksorten Gästrike-Hammarby, skapad av den prisbelönte brittiske arkitekten Ralph Erskine.

– Det är otroligt välplanerat. Jädra bra arkitektur rent ut sagt, säger byggnadsantikvarien Martin Åhrén.

Att boendemiljön påverkar människor är de flesta överens om. År 1948, när visionen för Gästrike-Hammarby växte fram, var den övertygelsen ännu starkare än i dag. Arkitekter och samhällsplanerare brann för att bygga bort den sociala misär som rådde på många håll i Sverige, med trångboddhet och dåliga sanitära förhållanden. Och eftersom fabrikerna ville locka till sig arbetskraft stod de ofta för notan.

– För arbetarna, som hade bott i baracker utan rinnande vatten och med utedass på gården, blev satsningen här ett enormt lyft, säger Martin Åhrén.

Martin Åhrén är byggnadsantikvarie och författare till boken ”Det nedlagda mönstersamhället”, som handlar om Gästrike-Hammarby och Ralph Erskines arbete
Martin Åhrén är byggnadsantikvarie och författare till boken ”Det nedlagda mönstersamhället”, som handlar om Gästrike-Hammarby och Ralph Erskines arbete. Foto: Thomas Sjölund

Han är byggnadsantikvarie och författare till boken ”Det nedlagda mönstersamhället”, som handlar om Gästrike-Hammarby och arkitekten Ralph Erskines arbete.

I dag bor ungefär 500 personer här, men under storhetstiden på 1950-talet var antalet det dubbla. Martin Åhrén kom hit när han fick i uppdrag av Länsmuseet i Gävle att inventera samhället.

– Redan när jag körde in här första gången kände jag instinktivt att det var något alldeles extra, säger Martin Åhrén, som blev så fascinerad att han faktiskt köpte ett av husen.

Byggt för gemenskap

Gästrike-Hammarby är en av flera små industriorter i Gästrikland, ett landskap med rika tillgångar på järn och skog. Som så många samhällen i Sverige har orten vuxit fram i samklang med industrin.

Samhället ligger i en svag sluttning ned mot Gavlehytteån. Villor, flerbostadshus, kedjehus och den gamla herrgården samsas med grönområden, idrottsplats och centrumhus. I utkanten finns fabriken. Trots att byggstilarna skiljer sig åt känns helheten harmonisk.

Ralph Erskine på sitt ritkontor år 1953
Ralph Erskine på sitt ritkontor år 1953. Kontoret låg i ett båthus på Rågö i Nyköpings skärgård. Foto: Arne Schweitz/TT

Husen är placerade med tanke på sol, vind och terräng – men också för att människor ska ha naturliga mötesplatser. Ralph Erskine ligger bakom 130 av bostäderna, liksom centrumhuset där distriktssköterska, bank och affär hade sina lokaler.

– Här symboliserade inte herrgården någon överhet av den enkla anledningen att det inte fanns någon fabrikschef som bodde där – han bodde i Storvik, en bit härifrån, säger Martin Åhrén.

En visionär

Ralph Erskines ambition var att skapa ett mönstersamhälle där människor skulle må bra med hjälp av vackra omgivningar och praktiska, rymliga bostäder. Han föddes och växte upp i England. Familjen var kväkare och även om han inte var aktiv i rörelsen själv präglades han av värderingarna.

– Han ville ta hand om människor. Den sociala omtanken i arkitekturen var en huvudanledning till att han kom till Sverige, säger Martin Åhrén.

Martin Åhrén och hans fru Cecilia har försökt inreda kedjehuset med tidstypiska möbler och föremål
Martin Åhrén och hans fru Cecilia har försökt inreda kedjehuset med tidstypiska möbler och föremål. På väggarna hänger fotografier som föreställer olika miljöer från området. Foto: Thomas Sjölund

Inte bara samhället utan också boendeytan inne i själva husen är snillrikt utformad, här finns en tanke bakom allt. Martin bjuder in till sitt gulrappade kedjehus från 1948. Trots att det inte är mer än 95 kvadratmeter, fördelade på två plan, känns det ljust och rymligt.

– Det är ett mönsterexempel på 1940-talets ideal när det gäller planlösning, förklarar Martin.

Markplanet består av kök, matrum och vardagsrum. Det senare skulle verkligen användas och fick gärna flyta ihop med matrummet. Finrummet skulle bort och man skulle inte ha ett kök som det gick att sitta i.

– Då hamnar man bara i köket, säger Martin.

Trots att köket är litet, tänkt enbart som arbetskök, är det så pass bra planerat att det aldrig blir trångt. ”Vi kan vara fyra personer där utan att kliva på varandra”, säger Martin. Foto: Thomas Sjölund Foto:
Arkitekten Ralph Erskine ville inte att man skulle sitta och äta i köket. Från matrummet når man enkelt både uteplatsen, vardagsrummet, trappen till övervåningen och köket. Foto: Thomas Sjölund Foto:
Sovrummen ligger på husets övervåning. Överallt har arkitekten Ralph Erskine tänkt på ljusinsläppet, som via denna takkupa. Foto: Thomas Sjölund Foto:
Öppna i helskärm
1 / 3

På övervåningen ligger tre sovrum och ett badrum. Trots att rummen är små är de ljusa, tack vare de generösa takkuporna.

– När jag köpte huset 2009 var det väldigt nedgånget, men med många originaldetaljer bevarade, säger Martin, som gärna renoverar och skaffar tidstypiska möbler på fritiden.

Smart planlösning

Ett kedjehus, likt Martins, kostade 30 250 kronor att köpa när det stod klart 1948.

– När jag köpte huset kostade det 150 000 kronor.

Alla material i inredningen är gedigna och håller än.

– Det fanns ett slags samhällskodex bland dåtidens industriidkare att göra rätt för sig. Kunde du så skulle du bidra till samhället, bland annat genom att bygga bra bostäder, säger Martin.

Fasadernas olika nyanser och den lilla förskjutningen i muren vid varje hus är knep för att undvika det massiva intrycket av en sammanhängande mur
Fasadernas olika nyanser och den lilla förskjutningen i muren vid varje hus är knep för att undvika det massiva intrycket av en sammanhängande mur. Foto: Thomas Sjölund

Arbetare som ville slå till på ett hus fick extremt förmånliga lån som var både ränte- och amorteringsfria.

Jobbade man kvar på fabriken i tio år skrevs lånen av.

Framtiden för Gästrike-Hammarby ser oviss ut. Martin skulle önska att samhället fick lite fart och bevarades.

– Många av husen är fortfarande i ganska bra ursprungsskick, säger han.
Men majoriteten av de boende tänker nog aldrig på sina hem som de unika arkitektoniska pärlor de är.

Gästrike-Hammarby

+ Ligger vid Gavlehytteån, 1,5 mil från Sandviken.
+ Hammarby Bruk är känt sedan slutet av 1500-talet. Järnbruket lades ned 1885 och ersattes med en sulfitfabrik. På 1980-talet satsade man på plastbeläggning av kartong. Den produktionen lades ned 2005.
+ 1914 bytte orten namn till Storviks-Hammarby och 1951 bytte man namn igen till Gästrike-Hammarby.
+ Herrgårdsbyggnaderna är från 1870.
+ År 1946 fick arkitekten Ralph Erskine i uppdrag att rita nya bostäder åt arbetarna i den expanderande fabriken. Arbetet löpte på under 40 år.
Källor: Sandvikens kommun, boken ”Det nedlagda mönstersamhället” av Martin Åhrén.

Ralph Erskine

Föddes i London 1914. Som nybliven arkitekt kom han till Sverige 1939 för att studera funktionalismen och de sociala idéer som växte fram här då. Han var produktiv under sex decennier och fick stort inflytande.
Erskine står bakom många banbrytande byggprojekt, från Kiruna i norr till Malmö i söder, och tog sig också an flera uppdrag i Storbritannien. Han verkade för att arkitekturen skulle påverka samhället politiskt och socialt och var aktiv långt upp i åren.
2002 fick han Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig verksamhet. Erskine dog 2005, 91 år gammal.
Källa: ”Det nedlagda mönstersamhället” av Martin Åhrén, Ne.se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV