Radar

Fler kejsarpingviner än man tidigare trott

Forskarna räknar nu med att det finns totalt 61 kejsarpingvinkolonier.

Med hjälp av satelliter har brittiska forskare kommit fram till att det finns betydligt fler kejsarpingviner än man trott tidigare. Men klimatförändringar innebär att världens största pingvin står inför en oviss framtid.

När många kejsarpingviner samlas på en och samma plats lämnar de efter sig mörka spår i snön. Det är dessa spår forskarnas satelliter nu lyckats upptäcka från rymden.

Forskarna på British Antarctic Survey har studerat satellitbilder som tagits under åren 2016, 2018 och 2019, och då upptäckt ett flertal nya kolonier.
Med de nya fynden räknar man med att det finns 61 kejsarpingvinkolonier på kontinenten. Det är 20 procent fler än man tidigare trott.

Men trots den till synes positiva nyheten, så konstaterar forskarna att alla de nyupptäckta kolonierna ligger på geografiska platser som gör dem mycket känsliga för klimatförändringar – och att framtiden ser mörk ut.

”Våra fynd pekar på att en ännu större del av den totala globala populationen kommer att hotas av klimatförändringarna, än man trott tidigare”, skriver de i sin rapport i tidskriften Remote sensing in ecology and conservation.

Stigande havsnivåer och ett varmare klimat är ett stort hot mot kejsarpingvinerna, som är beroende av stabil havsis för att överleva.

De nya fynden gör att forskarna räknar med att det finns omkring en halv miljon kejsarpingviner. Det är världens största pingvin och de finns endast i Antarktis.