Radar

Äppelodlingen påverkas av klimatförändringarna

Klimatförändringarna gör att äppelodlingen blir mer oförutsägbar.

Nu är årets första äpplen redo att skördas. Men äppelodlingen blir mer och mer oförutsägbar på grund av klimatförändringarna, uppger odlare runtom i landet. I år frös många äppelblommor i maj.

– Det onormala har blivit det nya normala. Vad vi tidigare kallade ett normalår sker nu allt mer sällan, säger Jan Fleming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri i ett pressmeddelande.

Det var den tidiga vårvärmen i april som fick blommorna att slå ut för att sedan frysa sönder i maj. Kyla under blomning gör att bina inte pollinerar. Andra problem som landets äppelodlare möter är hagel under sommaren som slår sönder frukten och extremvärme med torka.

Nya äppelsorter under utveckling

En av Sveriges största äppelodlare, Kiviks Musteri, samarbetar nu med Sveriges Lantbruksuniversitet för att utveckla nya äppelsorter som fungerar bättre för det klimat vi kommer att möta i framtiden.

– Sverige har en fantastisk råvara i äpplet och vi tror att kunskapsutbytet mellan odlare och forskning är viktigt för att säkra en framtida hållbar odling, säger Jan Fleming Jensen.

Trots frosten i maj ser man i Kivik delvis positivt på årets äppelskörd. Genom att odla många olika sorter i olika delar av Skåne har man spridit frostrisken något.

– Vi kommer att ha svenska äpplen i butikerna även i år, men vi ser tydligt skador i form av så kallade slipsar, skönhetsfel, orsakade av frosten, säger Jan Fleming Jensen.

Den svala julimånaden har gjort att äpplena fått mogna långsamt och därmed utvecklat en bra arom. Nu hoppas man på en varm höst med kalla nätter som ger äpplena fin färg och ännu bättre smak.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV