Energi

Superår för frukt och bär

2020 ser ut att bli ett superår för äppelskörden.

I skogen är det fullt av blåbär och snart kommer träden att dingla av äpplen. 2020 är ett superår för frukt och vilda bär. ”Den totala mängden jordgubbar är mindre än normalt men frukten och skogsbären ser väldigt lovande ut”, säger bärrådgivaren Magnus Engstedt.

Förra året var det ont om äpplen. Året innan torkade jordgubbsodlingarna bort i värmeböljan. Men i år ser det äntligen bra ut.

– I år är det så mycket frukt på träden att vi inte kan äta upp allt, säger Magnus Engstedt.

Det är inte bara yrkesodlarna som kommer att ha fullt upp, utan även i trädgårdarna ser det bra ut enligt Engstedt. Och Sveriges musterier kommer att ha en hel del äpplen att göra must av.

– För odlarna innebär det en återhämtning från förra årets dåliga lönsamhet.

Det är även gott om blåbär i skogen i år
Det är även gott om blåbär i skogen i år. Foto: Paul Kleiven/NTB/TT 

Även de vilda bären frodas i år.

– Det är verkligen i år man kan ge sig ut och plocka. Det är länge sedan det har varit så jättebra tillgång på bär.

Ingen supersommar för jordgubbar

För jordgubbsodlarna har det däremot inte varit någon supersommar. Tvärtom har det varit mindre jordgubbar än vanligt, och det var några riktigt kalla nätter i maj som ställde till det.

– Vi har haft en kämpig period med våra jordgubbar. Det började bra men på grund av stark frost så frös hela odlingar bort.

De kalla nätterna i maj påverkade även fruktodlingarna i viss mån, men skadan var begränsad till ett område runt Kristianstad.

– Uppe i Småland är man lite efter i utvecklingen och det är inte alltid en nackdel. Vi klarade oss undan med blotta förskräckelsen, säger Engstedt.

Ett bra äppelår tenderar att efterföljas av ett dåligt sådant. För att se till att skörden blir bra även nästa år gäller det att gallra, berättar Engstedt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV