Radar

Fler akut hjälpsökande på Stadsmissionen i Örebro

Många vänder sig nu till Stadsmissionen i Örebro för att kunna få mat för dagen.

Coronapandemin och ökad arbetslöshet tros ligga bakom det ökade trycket på Stadsmissionens verksamhet i Örebro och man har i år beslutat att hålla öppet hela sommaren. Normalt brukar det vara några veckor semesterstängt, rapporterar SVT. 

I Stadsmissionens olika verksamheter i Örebro ser de både att gästerna är fler och att det kommer nya personer som söker hjälp, bland annat på matcentralen där de delar ut matsvinn från stadens mathandlare.

– Det vi ser nu är att det kommer fler samtal av karaktären akut behov av mat. Personer som nyligen har hamnat i arbetslöshet och hamnar mellan stolarna, där man inte har fått beslut om försörjningsstöd. Man står helt enkelt utan möjlighet att skaffa sig mat, säger Fredrik Karlsson, direktor på Örebro Stadsmission, som själv har fått hoppa in som sommarvikarie.

SVT uppger att drygt 8500 personer nu är öppet arbetslösa i Örebro län och enligt Arbetsförmedlingen fortsätter siffran att stiga. Det är mer än 3000 personer mer än vid samma period förra året.

Fredrik Karlsson säger att de tidigt i år kunde se att det inte skulle vara en bra idé att stänga under sommaren och de tittar nu på möjligheten att utöka personalstyrkan till hösten. 

– Vi har också fått anslag från olika myndigheter, och från Adolf Lindgrens stiftelse, för att kunna möta upp det här extra behovet, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV