Radar

Sjuka flyktingar tvingas leva på gatan i Aten

En afghansk kvinna anländer till fastlandet med sitt barn från Lesbos där myndigheterna försöker minska belastningen på de överfulla flyktinglägren.

Allt fler flyktingar tvingas leva på gatan i Grekland, många med allvarliga hälsoproblem, larmar hjälporganisationen Läkare utan gränser. Orsaken är att tusentals människor vräkts av myndigheterna från de överfulla flyktinglägren på de grekiska öarna.

Den grekiska regeringen bör upphöra med  vräkningarna och omgående hitta fungerande lösningar för flyktingarnas boende. Särskilt då många av de som vräks lider av psykisk och fysisk ohälsa. Det är bland annat överlevare av sexuellt våld och tortyr, äldre och personer med kroniska sjukdomar.

– Vi har patienter med allvarliga sjukdomar som lämnas helt övergivna. Höggravida kvinnor tvingas sova på Victoriatorget i centrala Aten, säger Marine Berthet, Läkare Utan Gränsers medicinska koordinator i Grekland, i ett pressmeddelande.

Migrationsverket i Grekland beslöt i juni att minska stödet till bostadsprogrammet för asylsökande med en tredjedel. Detta trots att landet fått finansiering från EU för att öka satsningarna på boenden.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.