Radar

Sjuka flyktingar tvingas leva på gatan i Aten

En afghansk kvinna anländer till fastlandet med sitt barn från Lesbos där myndigheterna försöker minska belastningen på de överfulla flyktinglägren.

Allt fler flyktingar tvingas leva på gatan i Grekland, många med allvarliga hälsoproblem, larmar hjälporganisationen Läkare utan gränser. Orsaken är att tusentals människor vräkts av myndigheterna från de överfulla flyktinglägren på de grekiska öarna.

Den grekiska regeringen bör upphöra med  vräkningarna och omgående hitta fungerande lösningar för flyktingarnas boende. Särskilt då många av de som vräks lider av psykisk och fysisk ohälsa. Det är bland annat överlevare av sexuellt våld och tortyr, äldre och personer med kroniska sjukdomar.

– Vi har patienter med allvarliga sjukdomar som lämnas helt övergivna. Höggravida kvinnor tvingas sova på Victoriatorget i centrala Aten, säger Marine Berthet, Läkare Utan Gränsers medicinska koordinator i Grekland, i ett pressmeddelande.

Migrationsverket i Grekland beslöt i juni att minska stödet till bostadsprogrammet för asylsökande med en tredjedel. Detta trots att landet fått finansiering från EU för att öka satsningarna på boenden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV