Radar

Utbyggnad av Arlanda stoppas

Tomma flygplan har under våren stått parkerade på Arlanda flygplats med anledning av coronakrisen.

I samband med att regeringen presenterade sitt krispaket till flygbranschen på måndagen meddelade Swedavia och bostadsminister Per Bolund (MP) att den planerade utbyggnaden av Arlanda stoppas.

– Att bygga ut Arlanda vore att slösa med skattebetalarnas pengar, sa finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på pressträffen.

Under måndagen presenterade regeringen och samarbetspartierna gemensamma åtgärder för att stötta flyg- och resebranschen, som har drabbats hårt i spåren av coronakrisen.

I ett förslag till riksdagen, inom ramen för en extra ändringsbudget, vill regeringen göra ett kapitaltillskott till Swedavia på 3,2 miljarder kronor. Regeringen öppnar också för ett tillskott på 5 miljarder till SAS.

”Osäkerheterna är stora”

Samtidigt meddelade Swedavia, som driver tio flygplatser i Sverige, att man pausar den planerade utbyggnaden av Arlanda tills vidare.

– När det gäller flygmarknadens utveckling på lite längre sikt är osäkerheterna stora och vi analyserar nu hur ett nytt normalläge på marknaden kan komma att se ut. Även om vi de närmaste åren inte ser något behov av varken ny terminal- eller bankapacitet, är det viktigt att bibehålla både flexibilitet och beredskap för att kunna fortsätta utveckla våra flygplatser på längre sikt, säger Swedavias vd Jonas Abrahamsson i ett pressmeddelande.

I en artikel i tidningen ETC beskrivs förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om stödet till flygbranschen som tuffa och ibland ”rejält infekterade”.

”S har konsekvent haft perspektivet att Swedavias behov måste tillgodoses. MP har haft fokus på klimatkrisen, att regeringens coronabeslut måste vara förenliga med grön politik. Frågan om Arlandas utbyggnad blev då helt avgörande för MP”, skriver de.