Radar

Självmordslinjen öppnar dygnet runt

Föreningen Minds generalsekreterare Karin Schulz.

Coronakrisen har lett till en kraftig ökning av samtalen till Självmordslinjen. Nu öppnar de för samtal dygnet runt för den som har tankar på att ta sitt liv.
”Vi är oroade för hur pandemin påverkar människor på sikt”, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind.

I april i år ringdes 25 000 samtal till Självmordslinjen. Det kan jämföras med 16 000 samtal under samma period förra året. Trycket under pandemin har varit stort.

Men hittills har Självmordslinjen bara kunnat hålla öppet mellan klockan sex på morgonen och midnatt – under nattens sex timmar har det inte gått att ringa. Det har helt enkelt varit för svårt att hitta volontärer.

– Det är svårt nog att jobba på natten när man får betalt, men det är ännu svårare att ha ett annat jobb och sedan jobba på natten som volontär, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind.

Treårigt stöd

Nu har Mind och Självmordslinjen fått ett treårigt stöd från Tim Berglings stiftelse, som startades till minne av Tim Bergling, även känd som Avicii.

Syftet är just att kunna hålla Självmordslinjen öppen dygnet runt, och med hjälp av tillskottet har Mind kunnat värva både anställda och arvoderade volontärer som håller linjen öppen om natten med start den 1 juni. Behovet är stort, enligt Karin Schulz.

– Vi har aldrig tagit emot så många samtal som vi gjorde under april månad i år. Det säger lite om trycket på oss att samma mängd volontärer tagit emot många fler samtal, säger Karin Schulz.

Oro för effekterna

På Mind har man länge velat utöka öppettiderna för att möta den ökande psykiska ohälsan, framför allt bland unga. Men läget har blivit akut under coronapandemin, och Karin Schulz är orolig för att det kommer att bestå när den ekonomiska krisen fördjupas.

– Vi är oroade för hur pandemin påverkar människor på sikt. Arbetslösheten ökar och därmed otryggheten – det finns många osäkra faktorer som innebär ökad risk för psykisk ohälsa. Det är också därför vi känner det är viktigt att vi kan värva fler volontärer och ta emot fler samtal.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Självmordslinjen: tel: 90101, chat.mind.se, mejlsvar@mind.se

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: tel: 112

Jourhavande medmänniska: tel: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin (Bup): Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV