Radar

Nazistiska grupper bygger fler mötesplatser

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ställer upp sig inför en demonstration i Ludvika på första maj förra året.

Aktiviteterna i den rasideologiska miljön minskade totalt i antal förra året i Sverige, visar stiftelsen Expos årsrapport. Det beror bland annat på interna strider och splittring, men samtidigt ökar aktiviteterna i vissa kommuner och rörelsen har också byggt upp fler fysiska mötesplatser.

Under många år har den rasideologiska miljön dominerats av den nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som 2019 drabbades av interna strider och avhopp. Det har gett ett stort utslag i Expos data, uppger Morgan Finnsiö, researcher på stiftelsen Expo och redaktör för rapporten, i ett pressmeddelande.

– Samtidigt kan vi se att nya mindre grupper har dykt upp. Även om antalet aktiviteter sjönk under 2019 så ligger de kvar på en historiskt hög nivå.

Ökad indoktrinering

Jämfört med rekordåret 2018 med 3938 aktiviteter är det en kraftig minskning till förra årets 2535. Den nedåtgående trenden gäller alla former av aktiviteter förutom indoktrinering, det vill säga föredrag, studiecirklar och liknande, som ökar något, skriver Expo.

En annan uppåtgående trend är att ett antal av de nazistiska organisationerna och mindre grupper har skaffat lokaler för sin verksamhet.

– Även om aktiviteterna sjönk under 2019 så ser vi nu en politisk miljö som söker nya sätt att nå ut och bygga sin verksamhet. De satsar på medier och på att bygga fysiska mötesplatser. Trots att valet 2018 inte blev vad de hade hoppats på ser vi en vital rörelse som fortsätter att utgöra ett allvarligt hot, mot enskilda individer och de lokalsamhällen där de etablerar sig, konstaterar Morgan Finnsiö.

Rasideologiska aktiviteter under 2019

Under 2019 utfördes rasideologiska aktiviteter i samtliga län och i 209 av Sveriges 290 kommuner. Minskningen i antalet aktiviteter är dock ojämnt geografiskt fördelad över landet. I en handfull län och kommuner sker istället en ökning.
Om man viktar antalet aktiviteter mot folkmängden i länen kommer Dalarna på första plats (194 aktiviteter), följt av Jönköping (187), Norrbotten (110), Skåne (463) och Östergötland (139).
Rapporten presenterades den 29/4 i ett livesänt seminarium
Källa: Expo

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV