Radar

Klimatstrid om mur i Vellinge

I Skåne går havsnivåhöjningarna snabbare än landhöjningen.

Vellinge kommun vill bygga en mur och vall för att skydda bebyggelser i Falsterbo och Skanör mot havsnivåhöjningarna. Om det blev kraftiga oväder, skulle byggnaderna kunna förstöras direkt. Men förslaget har mötts av protester, bland annat för att muren skulle förstöra utsikten.

Falsterbonäset skulle i princip vilken dag som helst kunna drabbas av en  våg som skulle kunna översvämma stora delar av näset. Det hände 1872 och senast 2017, då vattennivån höjdes med 1,5 meter, rapporterar SVT.

– Muren borde ha byggts för 50 år sedan. Havsnivåhöjningarna sker allt snabbare, inom 100 år kan Skånes sandstränder vara borta, säger kustexperten Caroline Hallin vid Lunds tekniska Högskola till SVT.

Om domstolen säger ja till Vellinge kommuns begäran kommer bebyggelsen att omges av en tre meter hög mur och en 23 kilometer lång vall. Idag ligger flera exklusiva villor precis i havsnivån. Många av villaägarna har protesterat mot att de kommer att få sin utsikt förstörd, eller få insyn i sina trädgårdar när människor kan promenera förbi uppe på vallen.

Tillsammans med golfklubbar i området har fastighetsägarna föreslagit en dyrare, yttre vall längs hela kusten, vilket skulle skydda klubbarna. Men länsstyrelsen har sagt nej till förslaget eftersom den skulle gå rakt igenom känsliga naturreservat.

Muren har utretts i sju år och Mark- och miljödomstolen i Växjö väntas meddela sitt beslut i maj. Beslutet väntas bli vägledande för kustkommuner i resten av landet som är skyldiga att vidta åtgärder mot havsnivåhöjningar och extremväder som följer av klimatförändringarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV