Radar

Khalid syr gratis munskydd till hela Sverige

Khalid Al-Alwani har använt sina kunskaper som skräddare och designer till att sy tusentals munskydd under coronakrisen.

Under de senaste tre veckorna har Khalid Al-Alwani tillsammans med några vänner sytt över 7000 munskydd som de skickat utan kostnad till tusentals människor runtom i Sverige.

I Irak arbetade han som skräddare och designer. Han är även utbildad undersköterska och har arbetat på akut- och kirurgavdelningar på sjukhus både i Irak och Sverige.

Hur kom du på idén?

– Jag började höra på Facebook att Sverige har brist munskydd. Jag tänkte eftersom jag har tre symaskiner kan jag ta mitt ansvar. Det kändes som att det var min tur att ge tillbaka till Sverige.

Khalid Al-Alwani pratade med sina vänner och la upp en budget från sin privata ekonomi tillsammans med sin fru, Nathalie Larsson. Deras första tanke var att hjälpa drabbade förortsområden i Stockholm och kyrkor, församlingar och moskéer.

– Vi hade räknat med att tillverka mellan 2000–3000 munskydd.

Men när han la upp ett inlägg om sitt initiativ i Facebookgruppen ”Blivande – Crises Response” började det strömma in beställningar.

– Nathalie sitter åtta timmar om dagen och registrerar och skickar iväg beställningar, det tar inte slut. Folk hör av sig från hela Sverige, från Kiruna till Malmö.

Jobbar på kvällar och nätter

De är runt sex-sju personer som sitter i Khalid och Nathalies vardagsrum och kök i en villa i Täby och jobbar. Eftersom de har andra jobb dagtid, jobbar de på sena kvällar och nätter.

– Vi är vana vid att jobba så här från våra länder, till exempel under vissa högtider. Jag känner att vi har ett stort ansvar att hjälpas åt att få folk att känna sig trygga. Det ger energi och ork.

– Vissa vill ha så många som 200, men det är inte möjligt. Vi kan skicka max 30.

Det är första gången Khalid Al-Alwani ger sig på att sy munskydd. Som skräddare menar han, är det inte särskilt svårt. Men kunskapen har utvecklats sedan de satte igång. Munskydden kan tvättas och återanvändas.

– Coronaviruset har tagit alla med överraskning. Jag vill göra det jag kan för att hjälpa till.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV