Energi

Saker ni kan göra tillsammans – fast på avstånd

Berlins nattklubbar har fått stänga igen portarna på grund av corona, men det går fortfarande bra att strömma musik från klubbarna på nätet eller gå på en virtuell nattklubb.

De senaste veckorna har många fått vänja sig vid att jobba hemifrån och träffa färre vänner än vanligtvis. En hel del saknar säkert möjligheten att hitta på roliga saker ihop, därför har vi på LFT satt ihop en lista på kul saker att hitta på tillsammans – även om ni inte befinner er på samma fysiska plats.

Att chatta med varandra, ha videosamtal eller spela onlinespel i all ära… men dagens teknik erbjuder nästan oändligt många möjligheter till aktiviteter som kan utföras på avstånd. Här följer några tips:

Sjung karaoke

Det finns en mängd appar och webbsidor där du kan pröva dina sångfärdigheter tillsammans med andra. Några exempel är appen Sing! karaoke samt hemsidorna Karaoke Party och KaraokeGarage. Varför inte boka en tid med några kompisar och ha en karaokekväll tillsammans – fast på avstånd?

Gå på klubb

På den tyska sidan Club Quarantäne kan du gå på en virtuell klubb där man på ett så realistiskt sätt som möjligt har försökt att återskapa den äkta klubbkänslan. Precis som på en ”riktig” klubb får man först köa och möta vakter innan man kommer in och möts av ett 3D-dansgolv och pulserande musik. På klubben finns även en bar, men istället för drinkar kan man donera pengar till några av nattklubbarna i Berlin som just nu har svårt att överleva.

Skriv tillsammans i realtid

Alla som har försökt redigera ett google docs-dokument samtidigt som någon annan vet hur frustrerande, men också roligt, det kan vara. Förutom Google docs finns det också många andra program, till exempel Typewrite och Write Url, där man kan skriva simultant. Ett tips är att gå ihop tio vänner och försöka skriva en sammanhängande berättelse tillsammans – garanterat lika svårt som roligt!

Scentee är en accessoar som man kan koppla på sin smartphone för att på så sätt skicka dofter till varandra
Scentee är en accessoar som man kan koppla på sin smartphone för att på så sätt skicka dofter till varandra. Foto: Engadget. 

Skicka dofter till varandra

Att ”skicka” en doft låter kanske som hitte-på men det finns faktiskt en japansk apparat som heter Scentee som man koppla på sin smartphone. När en kompis skickar ett meddelande så utsöndras en viss doft ur ett hål i enheten. Bland dofterna man kan välja på finns bland annat kaffe, curry, äpple, kokosnöt, jordgubbe och – i den limitierade koreanska versionen – bakad potatis.

Träna tillsammans

För den som sitter länge i karantän är det viktigt att hålla igång och träna, men det kan vara svårt att hitta motivationen till att träna ensam. Ett enkelt sätt att träna ihop är att helt enkelt ringa upp någon via videosamtal och träna framför kameran. Vill man gå på ett pass med en instruktör finns det också sådana online där man kan boka in sig, ensam eller tillsammans med kompisar.

Gå på en promenad i en främmande stad 

Med hjälp av Google maps eller Google earth kan du dimpa ner nästa var som helst på jorden och promenera omkring. Givetvis kan du även chatta med en kompis samtidigt som du ”promenerar” så att det känns som att ni är ute och går tillsammans. Det slår förstås inte känslan av att vara på plats, men i tider av reseförbud kan det ändå vara ett sätt att besöka främmande platser.