Radar

Almedalsveckan ställs in och Järvaveckan skjuts fram

Det blir ingen politikervecka i Visby i år.

Det blir ingen politikervecka i Visby i år efter att arrangörerna valt att ställa in Almedalsveckan. Ett beslut som slår hårt mot småföretagarna på Gotland. Även Järvaveckan flyttas fram till 2–6 juni 2021. Anledningen är coronaviruset och dess framfart.

”Det är omöjligt att genomföra det här nu”, säger projektledaren för Almedalsveckan Mia Stuhre.

Beslutet togs under onsdagskvällen efter att Folkhälsomyndigheten ytterligare skärpte sina rekommendationer kring coronaviruset.

– Det var ett tufft beslut att ta, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan.

Det är huvudarrangörsgruppen tillsammans med Region Gotland och de åtta riksdagspartierna i regionen som har tagit beslutet om att ställa in.

Mia Stuhre säger att hon inser att det är många som berörs av beslutet, framför allt företagare, men att smittspridningen måste begränsas.

– Med det samhälle som vi har i dag så finns det inte chans att vi kan samla så här många människor på en och samma plats.

Hon vill i stället lägga krut på nästa år.

– Då kanske vi kan se tillbaka på det här året och tycka att vi tog rätt beslut, säger Mia Stuhre.

”Slår undan benen på alla”

Nancy Yussef är ordförande för Företagarna Gotland och tror att många företag på ön nu inte kommer att klara sig.

– Det här var oundvikligt, men jag tror att vi och våra medlemmar hade hoppats in i det sista att Almedalsveckan fortfarande skulle gå att genomföra. Det här beslutet slår undan benen på alla, säger hon.

Nancy Yussef driver själv en restaurang och frisörsalong i Visby.

– Jag känner en uppgivenhet eftersom Almedalen är det som räddar oss efter lågsäsongen, men nu har vi inte det längre.

Hon hoppas på hjälp från politiskt håll.

– Det här är ett stort nederlag för våra medlemmar. Krispaketen måste förstärkas och vi behöver hjälp med skatte- och hyresavlastningar, säger Nancy Yussef

”Slår hårt mot näringslivet”

Huvudarrangörsgruppen förstår att företagare är besvikna över beslutet.

– De flesta förstår att det är rätt beslut att ta, men det här kommer att slå hårt mot det gotländska näringslivet och då är det klart att man är ledsen och besviken, säger Lisbeth Bokelund (MP), ordförande för huvudarrangörsgruppen Almedalsveckan.

Hon berättar att man har en företagsjour som nu förstärks.

– Vi har aldrig fått ställa in förut, så det här är nytt för oss också. Men företagare kan ringa till jouren och få hjälp och svar på sina frågor, säger Lisbeth Bokelund.

Ahmed Abdirahman har tagit beslutet att flytta fram årets Järvavecka till 2021
Ahmed Abdirahman har tagit beslutet att flytta fram årets Järvavecka till 2021. Foto: Henrik Montgomery/TT

Järvaveckan flyttas fram

Årets Järvavecka skulle ägt rum mellan 10–14 juni i år. Nu flyttas evenemanget fram ett år, till 2–6 juni 2021 . Schemat kopieras rakt av och kommer att gälla i största möjliga mån för nästa år. 

– Vi ser hur allvarligt läget är i Sverige och vi följer Folkhälsomyndigheten och övriga myndigheters rekommendationer. Därför har vi valt att flytta fram årets Järvavecka till 2021, säger Ahmed Abdirahman, grundare och talesperson för Järvaveckan.

– Nu satsar vi i stället på att informera hur krisen covid-19 påverkar oss hälsomässigt och ekonomiskt i de utsatta områdena. Bland annat kommer vi att göra en kartläggning om kunskap och attityder i utsatta områden, fortsätter han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV