Radar

Utsatta blir av med stöd på grund av coronakrisen

När försäljningen går ned i secondhandaffären påverkas papperslösa och gömda som organisationen stöder.

Nu mister papperslösa och gömda flyktingar det ekonomiska stöd de brukar få, när de som stödjer dem i vanliga fall drabbas ekonomiskt av coronakrisen. Även mottagare i flyktingläger och sjukhus i andra delar av världen drabbas.

Coronakrisen har fått försäljningen för secondhand-organisationen Björkåfrihet (tidigare Emmaus Björkå) att vika, vilket påverkar de utsatta människor de stöder.

I år skulle Björkåfrihet för tredje året i rad ha betalat ut över en miljon kronor till papperslösa och gömda personer i Sverige, något som nu pausas på obestämd tid.

– Det är otroligt smärtsamt att behöva dra oss tillbaka när vi behövs som mest men vi har tyvärr inget annat val, säger Maria Padrón Hernández, handläggare på Björkåfrihet.

Mer än bara en butik

Björkåfrihets stöd till papperslösa och gömda i Sverige går till Ingen Människa är Illegal i Göteborg, Asylgruppen i Malmö samt Rosengrenska Stiftelsen i Göteborg.

– Det stöd som Ingen Människa är Illegal under många år har fått av Björkåfrihet har spelat en avgörande roll för alla de papperslösa personer vi har kontakt med. Vi hoppas att förståelsen ska öka för att Björkåfrihet är mer än bara en butik, att det är del av en stor solidarisk rörelse som många behöver stötta, säger Caroline Kämäräinen, ordförande för Ingen Människa är Illegal i Göteborg.

Björkåfrihet stöttar också utsatta i flyktingläger och sjukhus i Libanon, Algeriet, Palestina och Västsahara – där de redan extrema humanitära situationerna väntas bli ytterligare förvärrade på grund av coronapandemin. Även dessa mottagare har meddelats att de planerade utbetalningarna ställs in eller pausas.