Radar

Sverige rockar sockorna för att hylla olikheter

Omaka strumpor pryder i dag och imorgon tusentals fötter över hela landet.

På lördag är det Världsdagen för Downs syndrom, vilket betyder att Sverige rockar sockorna för att hylla olikheter och allas lika värde. I år sker det främst på distans och i sociala medier, bland annat med kampanjen ”Berika. Inte begränsa.”

Syftet med dagen är, enligt Svenska Downföreningen, att belysa hur personer med Downs syndrom berikar våra liv och bidrar till ett bättre samhälle för alla. Men man vill också belysa hur fördomar och brist på kunskap leder till att personer med Downs syndrom begränsas i onödan.

– När fler personer med Downs syndrom får höras, synas och påverka blir Sverige mänskligare, öppnare och mer rikt på nyanser. Med det som utgångspunkt lanserar vi kampanjen ”Berika. Inte begränsa.”, säger Diana Amini, styrelseledamot i Svenska Downföreningen i ett pressmeddelande.

Filmen ska inspirera andra

Kampanjen består av en kort film som handlar om fyra unga personer med Downs syndrom och personer runtomkring de fyra ungdomarna.

– Tanken är att filmen ska inspirera andra att filma sina berättelser och publicera dem på sociala medier med hashtag #berikaintebegransa, fortsätter Diana Amini.

Kampanjen kommer även att visas i anslutning till filmen ”The Peanut Butter Falcon” som handlar om Zak, en ung man med Downs syndrom, som rymmer från ett sjukhem för att följa sin dröm och bli en professionell wrestling-stjärna.

Filmen har premiär fredagen den 20/3 och dagen efter erbjuder närmare 60 biografer publiken att se filmen till halva priset om man just rockar sockorna, det vill säga har på sig omaka strumpor. 

Rocka sockorna

Initiativet ”Rock Your Socks” kommer ursprungligen från USA, men drivs internationellt av Down Syndrome International (DSi). I Sverige har vi rockat sockorna, dvs satt på oss två olika strumpor, i flera år, men genombrottet på sociala medier kom 2014 efter att Svenska Downföreningen initierat kampanjen “Rocka dina sockar”.
Anledningen till att dagen för att rocka sockor hålls den 21/3 är att Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21 och för att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra.