Radar

Klarare vatten och renare luft i Coronadrabbat Italien

Många invånare i Venedig har flyttat därifrån pga massturism.

Medan Italien befinner sig i karantän för att bekämpa spridningen av Coronaviruset, har båttrafiken i Venedigs kanaler upphört nästan helt. Nu visar bilder på sociala medier hur vattnet blivit klarare och hur fiskar simmar under vattenytan, något som tidigare var en omöjlighet.

De flesta icke-nödvändiga resor till länder inom EU är för närvarande förbjudna, och Italien, som är centrum för utbrottet på kontinenten, har stängt ned en stor del av sin verksamhet.

Venedig, som vanligtvis besöks av över 60 000 turister varje dag, har under de senaste åren försökt bekämpa massturism, bland annat med förslag om att besökare ska betala en avgift för att komma in i staden. 

Antalet invånare har minskat med hälften sedan 1970-talet och flera
protestdemonstrationer har arrangerats de senaste åren mot det stora antalet besökare.

Främst har man protesterat mot de turister som kommer med kryssningsbåtarna och endast stannar en dag. Det blir också allt svårare för lokalbefolkningen att få vardagen att fungera när hotell och souvenirbutiker ersätter mataffärer och samhällsservice, enligt Aftonbladet.

"Luften är mindre förorenad"

Nu har Coronavirusets spridning fört med sig ett naturligt stopp för turism, vilket bland annat inneburit att båttrafiken upphört nästan helt.

På sociala medier delar människor foton och videor på hur klart vattnet i kanalen blivit, och på djur som annars sällan syns i staden.

Stadens borgmästare sa till CNN att det inte innebär att vattenkvaliteten nödvändigtvis har förbättrats. Att vattnet ser klarare ut beror enligt honom på att den minskade båttrafiken gör så att sedimentet stannar på botten och inte kommer upp till vattenytan. 

– Luften däremot är mindre förorenad eftersom vi har färre vaporetti (stadsfärjor) och båttrafik än vanligt i rörelse, sa han till CNN.

I staden Cagliari vittnar invånare om att de skymtat delfiner efter att turistbåtar slutat köra i området. Även ankor ska ha skymtats kring fontäner i det annars så turisttäta Rom, enligt Expressen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV