Tjörn visar vägen
Copyright © Mediehuset Grönt AB
ISSN: 2003-5268. Ansvarig utgivare: Sofia Härén
Publicerad 2020-03-06
NyheterKoldioxidutsläppen i Kina har minskat med minst en fjärdedel de senaste veckorna på grund av utbrottet av coronaviruset, skriver Supermiljöbloggen. Minskningen befaras dock tas igen när produktionen kommer igång igen.
Som en följd av det nya viruset sars-cov-2 har Kina fått stänga fabriker, raffinaderier och kraftigt minskat flygresorna både inrikes och utrikes. Industrin har drabbats hårt och många fabriker har fått pausa sina verksamheter på obestämd tid.
Kina står för hälften av världens kolkraft, vilket bidrar till att landet har högre koldioxidutsläpp än USA och EU tillsammans. På grund av landets höga utsläppsnivåer får även en kort tids nedgång av produktion och konsumtion betydande påverkan på landets utsläpp, enligt Supermiljöbloggen.
Under de tre veckor det handlar om uppgår minskningen till 150 miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka tre år av Sveriges nationella utsläpp, enligt DN.
Vid den här tiden förra året beräknas landet ha släppt ut 400 miljoner ton koldioxid under två veckor. Samma period i år kan utsläppen ha minskat till 300 miljoner ton.
Nasa har publicerat satellitbilder som tydligt visar att utsläppen av den giftiga gasen kvävedioxid i Kina är väsentligt lägre i februari jämfört med i januari i år.
I ett pressmeddelande säger Nasas luftkvalitetsexpert Fei Liu att hon aldrig har sett en så stor utsläppsminskning som går att koppla till en specifik orsak.
Minskningen upptäcktes först i Wuhanområdet, där smittan har sitt ursprung, och senare i andra delar av landet, enligt Nasa.
Minskningen befaras dock tas igen när produktionen kommer igång igen.
Li Shuo, som arbetar för Greenpeace i Asien, varnar i en intervju med New York Times för att virusutbrottet dessutom kan leda till att Kinas utsläpp av växthusgaser i slutänden blir ännu högre än de var tidigare:
– Nu prioriterar Kina att kontrollera utbrottet och att bevara den ekonomiska tillväxten, och vi vet sedan tidigare att när ekonomisk tillväxt prioriteras hamnar miljön i baksätet.