Glöd

Främlingsfientlighet och virusrädsla är en farlig kombination

”Sov mitt lilla hjärta roligt i din bädd
Inte vara ängslig, inte vara rädd.
Ty i svarta natten över skog och mark
över vida vatten vaktar farbror Stark.
Han har skarpa ögon och en stor kanon
och han släpper ingen jävel över bron.
Kommer man för nära sätter farbror stopp,
försvarande sin ära varhelst han dyker opp.”

Nej, jag vet inte om det var Allan Edwalls Vaggvisa som Tobias Billström inspirerades av när han i fredags bestämde sig för att lägga upp en bild på sig själv där han står som en jätte vid gränsen tillsammans med en text om att vi måste höja våra gränsbarriärer och hashtagen #aldrigmer2015. Det kan också ha varit Gandalf som står på bron i Morias grottor och vrålar “Thou shall not pass!” till balrogen som den gode Billström tänkte på. Jag vet heller inte hur tankarna gick när Moderaterna på måndagen lade upp en bild där Ulf Kristersson poserar i jaktmundering ute i skogen och med rubriken ”Stärk gränsen!” Den senare bilden plockades som väl var ner från Moderaternas Facebook-sida några timmar efter att den hade lagts upp, men då hade den redan hunnit få stor spridning. Oavsett vad syftet var med bilderna så är de  tyvärr väldigt tydliga illustrationer av det allmänna tillståndet i Sverige och i Europa just nu.

När Turkiet valde att ”öppna portarna”, som man kallar det, för flyktingar till Grekland så svarade den grekiska gränspolisen med att spruta tårgas och kasta chockgranater. På måndagen kom det till och med uppgifter om att den grekiska polisen har skjutit ihjäl en migrant vid gränsen. I detta skede tycker alltså Moderaternas stab att det är en god idé att visa en bild på Kristersson i jaktkläder med ett budskap om att vi måste skydda gränserna. Osmakligt är bara förnamnet. Socialdemokraterna är heller inte mycket bättre. Morgan Johanssons kommentar hittills är att vi tack och lov har många gränskontroller inom EU numera och att vi absolut inte ska få en situation som 2015. Inte ett ord om alla flyktingar som svälter och blir misshandlade.

I en lite rimligare värld hade kanske någon uttryckt oro över de människor som flyr från det helvete som fortfarande pågår i Idlibprovinsen i Syrien. En del kanske också hade påpekat att Turkiet inte ensamt kan ta emot alla människor som flyr och att det är fullkomligt bakvänt att vi sätter vår tilltro till Erdogan samtidigt som vi kritiserar bristen på mänskliga rättigheter i Turkiet. Men vi lever inte i någon rimlig värld. Vi lever i en värld där protektionismen och nationalismen regerar. En värld där allt främmande framställs som ett hot mot vår kultur och vår välfärd.

Samtidigt som detta händer sprider sig Coronaviruset över världen. Det gör också att rädslan för människor som kommer ”utifrån” blir än starkare. Flera europeiska ledare har redan tidigare jämfört flyktingar med virus och jag skulle inte direkt bli förvånad om de väljer att utnyttja det här tillfället. Jag vågar knappt tänka på vad denna blandning av xenofobi och virusrädsla kan trigga igång hos vissa högerextremister.

Coronarädslan kan också komma att användas av myndigheter som ett svepskäl för att stoppa flyktingar. Faktum är att det redan har hänt, i Italien har sök- och räddningsfartyget Ocean Viking hållits i karantän sedan den 23 februari då de räddade 276 personer på Medelhavet. Detta trots att personalen ombord har utfört alla smittskyddsföreskrifter och att deras hälsoläge rapporteras två gånger om dagen. Att andra fartyg inte sätts i karantän på samma sätt talar för att det snarare är en metod för att stoppa fartyget från att rädda fler liv än oro för att viruset ska sprida sig. Michael Fark, ansvarig för Läkare utan gränsers insatser på Medelhavet, jämför det med ”att stoppa en ambulans mitt i en utryckning”.

Det är befogat att vara orolig för coronaviruset och det är dumt att inte sätta in försiktighetsåtgärder där det är möjligt. Samtidigt är det viktigt att oron inte går över styr eller används i populistiska syften. Det som behövs i den politiska debatten just nu är sans, förnuft och empati. Tobias Billströms och Ulf Kristerssons bisarra bilder uttrycker tyvärr allt annat än detta.

Argentina ser ut att bli det första sydamerikanska landet som tillåter abort.

Avhumaniseringen av flyktingar. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV