Radar

Nytt rekord – tusentals tranor har anlänt

Två tranor spankulerar.

Rekordmånga tranor dansar in våren vid skånska sjön Pulken i år. Även tranparadiset vid Hornborgasjön ser ut att gå mot en ny toppnotering.

Över 15 000 tranor är på plats vid Hornborgasjön utanför Falköping för att fira in den så kallade trandagen, rapporterar SVT Väst. 

Årets första trana siktades vid sjön redan den 17 februari, vilket är ovanligt tidigt, och många fler väntas ta sin traditionsenliga paus vid sjön innan det är dags för fåglarna att dra vidare.

– Det finns inget som säger att det inte skulle kunna bli rekord i år, men allt beror på vädret. Jag skulle tro att vi når piken om ett par veckor och ju längre kylan håller i sig i Mellansverige desto längre kommer tranorna att stanna vid sjön, säger Niklas Aronsson, redaktör för Vår Fågelvärld, till TT.

Vid sjön Pulken utanför Kristianstad har det tidigare rekordet redan slagits. I söndags räknades totalt 9 900 tranor vilket är hundra fler än toppen i mars 2016, något som P4 Kristianstad var först med att berätta.

Under lördagen nådde antalet räknade tranor 3 500, en siffra som ökade kraftigt dagen efter.

– Det bara kryllade av tranor och vi blev smått exalterade när vi insåg att det kanske skulle bli nytt rekord, säger Evert Valfridsson vid Skånes fågelklubb till SVT.

Trandagen, eller tranedagen, är en lokal tradition som firas 25 mars i bland annat Småland, Öland och Blekinge. Fågeln anses vara ett kärt vårtecken, och när tranan kommer sägs dagen ha blivit så lång att det fortfarande är ljust då man går till sängs.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV