Radar

Kvinnorättsförsvarare hotas över hela världen

Protester utanför polska ambassaden i London mot anti-abort lagar 2016.

Kvinnorättsförsvarare utsätts för våldtäkt och andra typer av attacker på grund av sitt arbete för kvinnors rättigheter, jämställdhet och sexuella och reproduktiva rättigheter. Det skriver Amnesty International en i ny rapport.

Rapporten “Challenging power, fighting discrimination: A call to action to recognize and protect women human rights defenders” visar hur kvinnorättsförsvarare angrips, hotas, terroriseras, kriminaliseras och till och med dödas på grund av sitt arbete.

Detta trots upprepade löften om att deras skydd ska stärkas, till exempel i en FN-resolution för sex år sedan.

— Riskerna är ännu större för dem som möter intersektionell diskriminering – det vill säga om du är kvinna och till exempel tillhör en etnisk minoritet, är fattig, bisexuell, transperson, eller säljer sex. Då måste du kämpa mycket hårdare för att göra din röst hörd visavi makthavarna, säger Kumi Naidoo, internationell generalsekreterare för Amnesty International i ett pressmeddelande.

Den feministiska människorättsrörelsen som arbetar för att skydda rättigheterna för kvinnor, hbtqi-personer och andra marginaliserade grupper, är stark, enligt Amnesty. Men under de senaste åren har pressen från politiker, religiösa ledare och våldsamma grupper som sprider skrämselpropaganda och hatretorik ökat.

Kvinnorna måste skyddas

Polen är ett av de länder där kvinnorättsförsvarare utsatts för attacker, bland annat för deras massiva protester mot försöken att inskränka tillgången till abort.

Andra kränkningar av kvinnors och hbtqi-personers rättigheter har också dokumenterats – allt detta sker i ett samhällsklimat där rasismen och främlingsfientligheten ökar, skriver Amnesty. 

Amnesty uppmanar stater att utreda attacker mot kvinnorättsförsvarare och se till att de ansvariga ställs till svars.

Stater måste också utbilda allmänheten om människors rätt att försvara alla mänskliga rättigheter och se till att människorättsförsvarare får de medel de behöver för att driva sin verksamhet och att det finns ett skydd anpassat just för kvinnorättsförsvarares behov.

—Dessa kvinnor måste hyllas och skyddas för det modiga arbete de gör för att förbättra allas våra liv. Detta gäller särskilt kvinnor i de mest marginaliserade samhällena, säger Kumi Naidoo.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV