Radar

Ohållbar situation för migranter i Paris

Situationen för migranter i Paris blir alltmer ohållbar.

Alla migrantläger i Paris kommer att evakueras före årets slut. De franska myndigheterna har utlovat alternativt boende – ett löfte som brutits, vilket har gjort migranterna ännu mer utsatta. Nu protesterar Läkare utan gränser och 22 andra organisationer mot den ohållbara situationen.

Förra veckan evakuerade de franska myndigheterna en del av lägret vid Porte d’Aubervilliers, norr om Paris, där fler än 2 000 människor bor i provisoriska tält längs vägen.

Innan årets slut ska alla migrantläger evakueras och myndigheterna har lovat att alla berörda, runt 3 500 personer, ska erbjudas alternativt boende.

Men detta har inte skett. Istället har dussintals människor återvänt till gatan inom 48 timmar, skriver Läkare utan gränser i ett pressmeddelande. 

”Eftersom deras tält och sovsäckar förstördes under evakueringen har de tvingats att börja om från noll”, skriver de.

Lägren flyttas

Samtidigt har polisen i Paris tillkännagivit en ny strategi – ”ingen ska återvända” – med syftet att förhindra att migrantläger byggs upp igen, efter att de evakuerats. Strategin har gjort att lägren flyttas till andra, mindre synliga platser, att migranterna skingras och blir ännu mer osynliga och isolerade, enligt Läkare utan gränser.

Policyn minskar också tillgången till mat som delas ut och till hälso- och sjukvård och gör att de hamnar ännu längre från bostadsmarknaden.

”Att acceptera att människor lever under sådana omständigheter är ovärdigt och särskilt oroande nu när vintern närmar sig. Regeringen kan inte fortsätta med dessa evakueringar utan att garantera varaktigt boende, tillgång till hälso- och sjukvård och rättigheter för alla människor i Paris”, skriver de.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV