Energi

Stora klimatstrejker i dag – det här händer

Bild från en tidigare klimatstrejk i Malmö, i dag demonstrerar aktivister både i Sverige och över hela världen.

I dag, fredag, mobiliserar flera klimatrörelser – både för att protestera mot Black friday och för att skicka ett budskap till klimattoppmötet i Madrid som börjar nästa vecka. 
– Politiker påverkas av mängden demonstranter – därför är det viktigt att visa att vi är många, säger Anna Bokström från Fridays for future i Malmö.

Enligt ett pressmeddelande från Fridays for future kommer det att genomföras minst 135 klimatstrejker i dag i Sverige – från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Men det är inte bara i Sverige det strejkas, över hela världen kommer det att ske strejker i minst 1569 städer i så vitt skilda länder som Nya Zeeland, Mongoliet, Dominikanska republiken och många, många fler.

En som har varit med nästan ända sedan rörelsen startade är Anna Bokström som är aktiv i Fridays for future i Malmö.

– Helgen före valet 2018 frågade en kompis om jag ville haka på och strejka utanför stadshuset och på den vägen är det, berättar hon på telefon.

I Malmö kommer man att samlas utanför stadshuset kl 12, där ska bland annat Nätverket för konst och klimat framföra deppiga julsånger. 12.30 avgår demonstrationståget som kommer att passera Folkets park och avslutas vid Stortorget där det bland annat kommer att bli diktläsning och musik och en så kallad die-in, en aktion där deltagarna lägger sig ner och spelar döda.

– När vi strejkade i Malmö under den globala strejken i september så var vi kanske 2 000 personer. Tyvärr tror jag inte att vi kommer bli riktigt lika många den här gången. Just då var det väldigt stor uppmärksamhet eftersom Greta Thunberg var i USA och höll tal men nu känns det som att media har tappat intresset lite, säger Anna Bokström.

Samtidigt uppmanar hon alla som kan att verkligen gå ut och strejka.

– De stora globala strejkerna är väldigt viktiga för att skapa uppmärksamhet. Politiker påverkas ju av mängden demonstranter så därför är det viktigt att visa att vi är många, säger hon.

Samlas klockan 12

Många städer har valt att satsa på en stor strejk den 6 december – som är samtidigt som COP25 i Madrid pågår – istället för den här helgen, däribland Stockholm som kommer att anordna en stor strejk i Rinkeby.

I Göteborg är däremot den stora klimatstrejken denna helg, och där är det inte bara Fridays for future som samlas, även Extinction rebellion planerar en stor aktion för att protestera mot Black friday. 

 – Vi kommer att samlas klockan 12 vid Lejontrappan vid Brunnsparken och sedan gå till Nordstan där vi kommer att genomföra en olydnadsaktion, berättar Ragnhild Larsson som är aktiv i XR Göteborg.

Precis som FFF i Malmö kommer XR Göteborg att göra en die-in för att symbolisera den framtid som väntar om inte systemet förändras. De kommer också att sjunga och dela ut flygblad för att uppmärksamma att vår gränslösa konsumtion är en av de största bidragande faktorerna till klimatkrisen.

Ragnhild Larsson från XR Göteborg
Ragnhild Larsson från XR Göteborg. Foto: Privat. 

– Syftet med aktionen är inte att skuldbelägga enskilda individer, även om vi som konsumenter också har ett ansvar. Det vi vänder oss emot är det sjuka systemet med en affärsmodell som bygger på produkter med kort livstid som är svåra att reparera och renovera och som driver på konsumtionen. Vi kan inte fortsätta köpa mer och mer på bekostnad av både andra människor och planeten, säger Ragnhild Larsson.

Hon tillägger att det finns många sätt att som enskild person göra skillnad, till exempel genom att köpa på second hand istället för att köpa nytt eller att låna av varandra. Men hon påpekar också att det behövs politiska regleringar, till exempel ett förbud mot planerat åldrande. 

– Jag tänker att reor som Black friday också är en fattigdomsfälla. Många handlar för att spara pengar men lockas att köpa produkter som vi inte planerat från början, säger Ragnhild Larsson.

Aktionen i Nordstan kommer att bli en lugn protest där vem som helst är välkommen att delta. 

– Det är viktigt att alla kan delta på de sätt de vill, om man inte vill vara med på aktionen kan man till exempel dela ut flygblad. Vid nästan alla våra aktioner ansluter sig personer som inte har varit med tidigare.

Vad brukar ni få för reaktioner från förbipasserande?

Vi brukar väcka olika reaktioner. En del tycker att det är överdrivet att vi har en dödskalle som symbol, medan andra tycker att det vi gör är bra och blir nyfikna. Framförallt är det viktigt att förklara varför vi gör detta så folk inte bara går förbi och undrar varför vi ligger där på golvet.

Efter aktionen kommer XR Göteborg att ansluta sig till Fridays for futures klimatstrejk som kommer att samlas i Bältesspännarparken kl 14.30 och tåga till Gustav Adolfs torg där det blir musik, tal och andra festligheter fram till klockan 17.

Även Naturskyddsföreningen har ett event där de uppmanar folk att säga nej till Black friday och låta bli att konsumera nya, onödiga prylar.

Här kan du se en karta över alla platser där det strejkas för klimatet i dag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV