Radar

Nytt mord på aktivist i Amazonas

Skog som bränts ned av jordbrukare i närheten av Canutama i Amazonas i nordvästra Brasilien.

Ytterligare ett mord på en naturskyddsaktivist från ursprungsbefolkningen i Amazonas skakar Brasilien.

Paulo Paulino Guajajara var ute för att hämta vatten tillsammans med en annan man från samma folkgrupp när de attackerades av misstänkta skogsavverkare i området Arariboia i delstaten Maranhão i nordöstra Brasilien, enligt lokala myndigheter.

Paulo Paulino Guajajara sköts ihjäl av gärningsmännen medan hans kamrat, Laercio Guajajara, också träffades, men lyckades fly.

Båda var medlemmar i en grupp med omkring 100 personer från den lokala ursprungsbefolkningen som gått samman för att försvara sitt regnskogsområde från kriminella skövlargäng.

Mordet är det senaste i raden på miljöaktivister och människor från ursprungsbefolkningen i brasilianska Amazonas. I Arariboia, där omkring 5 000 människor ur folkgrupperna Guajajara och Awá bor, har tre miljöaktivister mördats i tidigare attacker, enligt organisationen Survival International.

Skogsavverkningen i Amazonas har hittills i år ökat rejält jämfört med samma period förra året.

I september varnade människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) för att högerpresidenten Jair Bolsonaros nedmontering av miljöskyddsmyndigheter och nedprioritering av skogsskyddsåtgärder utsatt både regnskogen och dess invånare för än högre risker.