Radar

Nytt mord på aktivist i Amazonas

Skog som bränts ned av jordbrukare i närheten av Canutama i Amazonas i nordvästra Brasilien.

Ytterligare ett mord på en naturskyddsaktivist från ursprungsbefolkningen i Amazonas skakar Brasilien.

Paulo Paulino Guajajara var ute för att hämta vatten tillsammans med en annan man från samma folkgrupp när de attackerades av misstänkta skogsavverkare i området Arariboia i delstaten Maranhão i nordöstra Brasilien, enligt lokala myndigheter.

Paulo Paulino Guajajara sköts ihjäl av gärningsmännen medan hans kamrat, Laercio Guajajara, också träffades, men lyckades fly.

Båda var medlemmar i en grupp med omkring 100 personer från den lokala ursprungsbefolkningen som gått samman för att försvara sitt regnskogsområde från kriminella skövlargäng.

Mordet är det senaste i raden på miljöaktivister och människor från ursprungsbefolkningen i brasilianska Amazonas. I Arariboia, där omkring 5 000 människor ur folkgrupperna Guajajara och Awá bor, har tre miljöaktivister mördats i tidigare attacker, enligt organisationen Survival International.

Skogsavverkningen i Amazonas har hittills i år ökat rejält jämfört med samma period förra året.

I september varnade människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) för att högerpresidenten Jair Bolsonaros nedmontering av miljöskyddsmyndigheter och nedprioritering av skogsskyddsåtgärder utsatt både regnskogen och dess invånare för än högre risker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV