Radar

Städer halverar mängden kött

Den matdeklaration som bland annat Stockholm skrivit under innebär mer växtbaserad mat och mindre kött i stadens verksamheter.

Under torsdagen antog deltagarna på klimatmötet i Köpenhamn en deklaration för att få människor att äta mer klimatsmart inom till exempel skolor och vården i några av världens största städer.

Stockholm är en av städerna som nu ska öka andelen växtbaserad mat och minska matsvinnet för att maten i stadens verksamheter ska vara klimatsmart till år 2030.

– Större mängd vegetarisk mat och mindre matsvinn kommer minska vår klimatbelastning. Ställer vi om på rätt sätt kan vi få bra mat, bli friskare och samtidigt drastiskt minska påverkan på miljö- och klimat, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd i ett pressmeddelande.

I dagarna pågår klimattoppmötet C 40 i Köpenhamn, där representanter från över 90 städer ska enas om gemensamma klimatmål i linje med Parisavtalet.

Den matdeklaration (Good Food Cities deklaration) som Stockholm nu skrivit under innebär bland annat att maten i skolor och omsorg ska följa den så kallade Planetary health dieten som presenterades tidigare i år av Eat Lancet-kommissionen.

Halverat köttintag

Den klimatsmarta dieten betyder att man bara får äta 16 kilo kött och 90 kilo mejeriprodukter per person och år. Det innebär mer än en halvering av det genomsnittliga köttintaget idag.

– Bara i Stockholm serverar vi mat till mer än 160 000 elever i stadens skolor. Att vi skriver under denna visar på att vi tänker framåt för att genom de verktyg vi har ha en så liten klimatpåverkan som möjligt i stadens verksamheter, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M)  i ett pressmeddelande.

14 städer har undertecknat deklarationen Good Food Cities Declaration. Dessa är: Barcelona, Köpenhamn, Guadalajara, Lima, London, Los Angeles, Milano, Oslo, Paris, Quezon City, Seoul, Stockholm, Tokyo och Toronto.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV