Radar

Kampanj vill begränsa storföretagens makt

En global kampanj vill stoppa rovdriften på miljön.

Ett nätverk av sociala rörelser, civilsamhällen och fackföreningar med flera planerar en global kampanj mot de transnationella företagens maktställning i världen. Veckan inleds den 12 oktober med en konferens i Genève.

Kampanjen kritiserar bland annat företagens rovdrift på miljön och följderna för klimat och människor. Syftet är att få till ett bindande fördrag för transnationella företag, som skulle slå fast att mänskliga rättigheter står över handelsöverenskommelser.

Konferensen pågår mellan den 12 och 19 oktober och kommer att innehålla såväl föredrag som demonstrationer. I uppropet från arrangörerna konstateras att en nyliberal globalisering har öppnat dörrarna för en brutal exploatering av världen och att man önskar att folkliga rättigheter istället ska gå före investerares och storföretags vinstjakt och krav på straffrihet.
 
Global Campaign to Reclaim Peoples Sovereignty, Dismantle Corporate Power and Stop Impunity är ett nätverk som samlar 250 sociala rörelser, civilsamhällen, fackföreningar med flera som påverkas av transnationella företags aktiviteter. De motsätter sig landgrabbing, exploaterande gruvdrift, låga löner och miljöförstörelse i framför allt Afrika, Asien, Europa och Latinamerika.

För mer info om program, se här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV