Radar

Migrationsverket: Uigurer får flyktingstatus

Människor ur den muslimska minoriteten uigurer i Kina får flyktingstatus i Sverige.

Uigurer och andra muslimska minoriteter som flyr från Kina till Sverige kommer lättare att få uppehållstillstånd. I ett nytt ställningstagande slår Migrationsverket fast att det räcker att vara uigur i sig för att det finns en risk för förföljelse, rapporterar Sveriges Radios Ekot. 

– Det vi sett är att det är en ganska långtgående statlig repression. Där man kan gripa och internera personer utan egentliga brottsanklagelser. Man placeras i det som beskrivs som omskolningsläger. Det här sker godtyckligt, säger Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket, till radion.

Utvisningar av uigurer stoppades redan i september och situationen i den kinesiska Xinjiang-provinsen, där muslimsk religionsutövning i praktiken är förbjuden, har förvärrats, enligt myndigheten. Vissa grips godtyckligt och placeras i så kallade omskolningsläger.

Carl Bexelius tror inte Sverige kommer få fler asylsökande uigurer med anledning av beslutet.

– Nej, vi har relativt få asylsökande från Kina och vi fattade beslut om att inte utvisa de här grupperna redan i september och vi såg ingen ökning då, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV