Radar

Tillståndet i haven värre än forskarna trott

Smältande is i Svalbard.

Haven värms och isarna smälter snabbare än vad forskarna tidigare har trott. Det visar en ny rapport från FN:s klimatpanel IPCC som presenterades i veckan. Utsläppen måste gå ner snabbt för att inte konsekvenserna ska bli ödesdigra för våra samhällen och människors liv, enligt rapporten.

Den nya klimatrapporten ”The Ocean and Cryosphere in a Changing Climate” är den hittills mest omfattande bedömningen av hur allvarligt klimatet påverkat våra hav och kryosfären (jordens istäckta områden).

Rapporten beskriver hur världens marina liv, hav, glaciärer, berg och polarområden påverkas av klimatkrisen. Förändringarna sker i en aldrig tidigare skådad takt och påverkar hundratals miljoner människor som får lida av konsekvenserna i form av bland annat mat- och vattenbrist. Hårdast kommer redan marginaliserad kustbefolkning i låginkomstländer att drabbas, enligt Naturskyddsföreningen.

– För att klara havens utmaningar måste vi både minska utsläppen av växthusgaser och skydda och återställa ekosystem. Men bara skydd räcker inte. Vi måste sluta subventionera och främja miljöskadliga sektorer, och istället stärka och stödja de hållbara. Även om vi lyckas minska utsläppen så kommer konsekvenserna vara stora. Särskilt låginkomstländer och små önationer kommer att drabbas mycket hårt. Vi måste därför öka anpassningsstödet till dem, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV