Radar

Jobbpaket för 1,3 miljarder i budgeten

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen föreslår ett jobbpaket på 1,3 miljarder kronor. Bland annat satsas drygt 400 miljoner på extratjänster och introduktionsjobb.

Jobbpaketet presenterades av finansminister Magdalena Andersson (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

De beskriver jobbpaketet som en ”kursändring” efter att arbetsmarknadspolitiken skurits ned på grund av att riksdagen antog M:s och KD:s budgetförslag för 2019.

– Det som anvisades för 2019 var en slakt på resurser till arbetsmarknadsutbildningen, säger Nordmark.

Enligt henne innebär de satsningar som nu presenteras att nedskärningarna dämpas. Jobbpaketet innebär bland annat att regeringen lägger tillbaka 427 miljoner kronor till extratjänster och introduktionsjobb.

– De är viktiga för att långtidsarbetslösa och nyanlända ska kunna få jobb, säger Nordmark.

Tillskottet beräknas räcka till 2 200 personer.

Jobbpaketet innebär också 281 miljoner kronor mer till arbetsmarknadsutbildningen. Tillskottet beräknas räcka till 1 000 platser.

Chaufförer och maskinister

Nordmark uppger att regeringen är överens med Centern och Liberalerna att arbetsmarknadsutbildning med strategisk betydelse ska få vara kvar och utvecklas. Det innebär till exempel utbildningar för blivande busschaufförer, lastbilschaufförer och grävmaskinister.

Även kunskapslyftet byggs ut, med 220 miljoner kronor, till 93 000 platser.
Kunskapslyftet är vuxenutbildning för personer med kort utbildning. I satsningen på 220 miljoner kronor ingår dock också utbildningssatsningar för att få fram mer lärare.

TT: Räcker satsningarna för att möta ökad arbetslöshet?

– Vår bedömning är att detta är väl avvägt givet det vi vet nu, säger finansminister Magdalena Andersson.

– Visar det sig att utvecklingen blir helt annorlunda än vi tror nu, då har vi möjlighet att diskutera det med våra samarbetspartier.

Andersson är försiktig med att kommentera de senaste, försämrade arbetslöshetssiffrorna. Hon påpekar de två senaste månadernas siffror varit svaga, men understryker att det är två sommarmånader.

Sommarstatistiken brukar vara mer osäker än övriga året.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV