Radar

Klimatprotest med drönare på Heathrow

 Klimataktivister tänker använda drönare för att störa trafiken på Londonflygplatsen Heathrow.

Den 13 september planerar hundratals klimataktivister att stoppa flygningar vid den brittiska flygplatsen Heathrow med leksaksdrönare. Syftet är att protestera mot en ny planerad landningsbana, öka medvetenheten kring klimatkrisen och pressa regeringen att göra mer för att minska koldioxidutsläppen.

Organisationen som utför aktionen kallar sig ”Heathrow Pause”, och är knuten till aktivistgruppen Extinction rebellion som genomfört en rad massprotester genom att lamslå trafiken i olika europeiska städer.

Heathrow Pause motsätter sig planerna på att bygga en tredje landningsbana vid Heathrow, och hävdar att de strider mot regeringens åtagande att minska utsläppen av växthusgaser till noll år 2050. Den planerade landningsbanan förväntas vara klar år 2026 och kommer att öka antalet flyg med över 700, enligt the Guardian.

Gruppen har lovat att inga flygplan eller passagerare kommer att utsättas för fara. Drönarna kommer att flygas inom den säkerhetszon på fem kilometer som omger Londonflygplatsen, men däremot inte nära start- och landningsbanorna. Flygplanen kommer inte att flygas i flygplanens färdväg och flygplatsen kommer att varnas en timme i förväg inför varje drönarflygning.

”Symbolisk aktion”

”Det är en symbolisk aktion som använder sig av juridiska kryphål och deltagarnas uppoffrande för att dra uppmärksamhet till den allvarligaste och mest akuta kris som mänskligheten någonsin har ställts inför”, skriver gruppen i ett uttalande.

”Regeringens passivitet gentemot klimatförändringarna och den hotande katastrofen av flygplatsutvidgning ger oss inget val och tvingar oss att agera. Alla deltagare som flyger drönare vet att de riskerar fängelse och är beredda att bli gripna under fredliga former”, skriver de vidare.

Flygplatsledningen har bemött uppropet med att ”klimatkrisen kräver en global lösning” och att ”det är kontraproduktivt att begå brott och förstöra för flygtrafikanterna”. En talesperson för Heathrow har uppgett att de har en plan för att se till att trafiken inte kommer att påverkas.

Londonpolisen Scotland Yard uppger att man kommer att agera mot aktivisterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV