Radar

Värsta branden i Spanien på sex år

Invånare på Gran Canaria tittar på elden som härjar nära Montaña Alta.

Nära 80 procent av skogen i ett naturreservat på Gran Canaria uppges ha brunnit ner, vilket beskrivs som en ekologisk katastrof, enligt DN. Den stora skogsbranden är fortfarande inte under kontroll. Hoppet ställs nu till ett kort väderomslag med svalare temperaturer.

På tisdagen konstateras att den yta som härjats av lågor på Gran Canaria tredubblades under måndagen, framför allt in i pinjeskogarna i och omkring naturreservaten Tamadaba och Inagua.

”Redan uppges 80 procent av Tamabdaba ha brunnit, vilket beskrivs som en ekologisk och ekonomisk katastrof”, skriver DN. 

I takt med att branden rör sig vidare tvingas myndigheterna att evakuera allt fler av öns invånare, totalt 9 000 enligt spanska medier.

Räddningsinsatsen beskrivs som den största i Gran Canarias historia. Runt 700 brandmän och ytterligare flera hundra räddningsarbetare deltar i släckningsarbetet.

Väderförhållandena är de värsta tänkbara för brandbekämpning, med temperaturer på över 40 grader Celsius, kraftiga vindar och låg luftfuktighet. Kombinationen ger bränsle till lågorna som hittills inte verkar väja för något, enligt TT.

Temperaturen väntas sjunka de närmaste dagarna, vilket kan dämpa intensiteten i lågorna. Men de mer gynnsamma förhållandena blir kortvariga – redan på söndag tror meteorologerna att värmen är tillbaka.

Enligt experter kan naturen i bästa fall återhämta sig på tre eller fyra år när branden väl är släckt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV