Radar

Ny forskningsrapport: Grön ekonomisk tillväxt inte möjligt

Genrebild.

Drömmen om grön tillväxt i världsekonomin måste begravas om klimatkrisen ska lösas. Den slutsatsen dras i en omfattande internationell studie, skriver danska sajten Information.

Studien, som är utarbetad av en internationell forskargrupp på beställning av Europeiska miljöbyrån (en paraplyorganisation för 150 gröna organisationer i Europa) slår fast att världsekonomin inte kan växa utan att också koldioxidutsläppen växer.

Enligt den danska sajten har forskarna bakom studien granskat över 600 vetenskapliga studier, varav de flesta är empiriska studier av förhållandet mellan ekonomisk tillväxt och miljöpåverkan. Studien omfattas av både globala, regionala och lokala undersökningar.

”Det är viktigt att klargöra följderna av den förda politiken och att ta sig bort från den fortsatta strävan efter ekonomisk tillväxt i länder med hög konsumtionsnivå”, skriver forskarna, som bland annat kommer från Stockholm Resilience Center, Sustainable Europe Research Institute och universitet i Wien och Davis, Kalifornien.

En annan slutsats i rapporten är att det är ”tydligt och odiskutabelt” att utsläppen av växthusgaser är större än vad konsumtionen ger i ekonomisk tillväxt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV