Radar

Rekordvärmen kulminerar i Europa

En man svalkar fötterna i en fontän i Tuilerierna i Paris på torsdagen.

Skogsbränder, vattenbrist, luftföroreningar – och barn som leker i torgens vattenfontäner. Värmeböljan kulminerar med 40-gradig hetta i Frankrike och Spanien.

Extremhettan i Västeuropa når sin kulmen under torsdagen och fredagen, då kvicksilvret klättrar upp mot 44 grader i södra Frankrike och norra Spanien.

Först till helgen väntas svalare dagar.

I Frankrike uppmättes på onsdagen en genomsnittlig maxtemperatur till 34,9 grader ­– högsta någonsin för en juni månad. I östtyska Coschen slogs rekord för högsta juni-temperatur med 38,6 grader.

Värmeböljan har kommit tidigare på sommaren än vanligt. I takt med den globala uppvärmningen tros den här typen av extrem hetta att bli vanligare.
Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn sa på torsdagen att det är för tidigt att uppskatta hur många människor som har mist livet till följd av värmen.

I Milano i Italien har en 72-årig hemlös man avlidit, troligtvis till följd av hettan.

I norra Frankrike och flera städer i västra Tyskland har restriktioner för dricksvatten införts. Flera franska storstäder har också infört regler för att minska bilåkandet, bland annat sänkta hastigheter och krav på samkörning. Detta på grund av att hettan gör att hälsofarligt ozon, som bildas ur bilavgaserna, ”fångas” nära markytan.

Nordöstra Katalonien i Spanien härjas av skogsbränder, som hittills ödelagt mer än 4 000 hektar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV