· Krönika

Sommarkvällens metande skulle få en annan inramning

Som liten följde jag en gång med farmor och farfar för att köpa en levande lax till middagen. Jag satt i baksätet och hörde laxens dödskamp i bagageutrymmet bakom mig. Den panikslagna laxen slog och dunsade mot bagageluckans golv samtidigt som den kvävdes till döds.

Mer än 30 år senare läser jag Malin Persson Giolitos roman Bara ett barn. Persson Giolito skildrar samhällets misslyckande med en våldsutsatt pojke. I en scen utsätter pojken en mus för tortyr genom att försöka dränka den. Dådet avbryts av en vuxen som kommer förbi. I en annan scen tar en vuxen med pojken ut på fisketur. Nu är det idylliskt. Att meta ses som en symbol för att pojken får ett sommarlov så som alla barn borde ha rätt till. 

Kanske tänker man att det är skillnad mellan att dränka en mus och att fiska. Att dra upp fiskar i munnen med en krok och att långsamt låta dem kvävas till döds är märkligt nog accepterat.

Många tror fortfarande att fiskar inte känner smärta. Kanske beror det på att fiskars ansiktsuttryck inte visar smärta, men fiskar har samma sätt att uppleva smärta på som vi människor. Fiskar kan också uppleva skräck och stress. De reagerar på samma sätt som landlevande djur när de står inför hot: pulsen ökar och stresshormoner utsöndras.

I fiskarnas inre döljer sig mer än vad vi hittills förstått. Frågan är om vi är smarta nog att förstå allt vad en fisk förmår? Genom att googla går det att få upp fascinerande filmer som visar fiskar som lär sig att simma slalom, precis på samma sätt som det går att klickerträna med en hund.

När det kommer till huruvida fiskar har självmedvetande rapporterades förra året att den lilla blå putsarfisken klarat spegeltestet. Det är ett klassiskt test för att undersöka självmedvetenhet genom att se om djuret förstår att det är sin spegelbild den ser. 

Att putsarfisken i och med detta skulle ta plats på samma lista som rhesusapor, skator, bonoboer, elefanter, schimpanser, gorillor, späckhuggare och delfiner orsakade huvudbry bland forskarna. Inte kan väl en liten fisk förstå hur en spegel fungerar? Forskarna började ifrågasätta själva testet. Så svårt är det att ändra vår syn på fiskar.

Det största hotet mot livet i havet är fiske. De viltfångade fiskarna uppgår till 2 400 miljarder individer.Så kallade fiskodlingar sprider sig över världen och de ”odlade” fiskarna uppgår till mellan 40 och 140 miljarder. Bara för ett kilo odlad lax kan det till exempel gå åt uppemot 2 000 vilda småfiskar som foder. Det är svårt att ange exakta siffror eftersom fiskar inte ens mäts i antalet individer utan i kilo och ton.

Bakom siffrorna döljer sig individer som känner såväl smärta som skräck. Sommarkvällens metande skulle få en annan inramning om fiskar kunde skrika. Någon invänder kanske att metande inte kan mäta sig i omfattning med det industriella fisket och fiskodlingarna men i båda fallen behöver vi börja se fiske för vad det är, ett av världens mest utbredda fall av djurplågeri. 

Djurpartier från Portugal, Tyskland och Nederländerna valdes in i EU-parlamentet. 

Nya regeringen i Botswana återinför elefantjakt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV