Radar

Ökad finansiering krävs för klimatkriser

Även 2011 drabbades Somalia av svår torka och mängder av människor tvingades bort från sina hem för att söka skydd i flyktingläger i huvudstaden Mogadishu.

Redan nu tvingas människor på flykt undan klimatrelaterade katastrofer och matbrist. Samtidigt kommer problemen bara att förvärras under kommande år – om inte världen agerar snabbt.

Förra veckan varnade FN:s flyktingorgan, UNHCR, för de allt svårare effekterna av torka i Somalia. Organets talesperson Babar Baloch sade att de svåra klimatförhållandena i landet tillsammans med den rådande konflikten riskerar att leda till ”en mycket värre humanitär kris”.

På grund av bristande nederbörd och tilltagande torka riskerar närmare 5,4 miljoner människor att stå utan mat i september. Hittills har torkan lett till att 50 000 människor tvingats lämna sina hem i jakt på mat, vatten och hjälp.

Enligt UNHCR tvingades 16,1 miljoner människor i världen bort från sina hem under förra året på grund av väderrelaterade fenomen. Och klimatkriserna förväntas bara bli fler i världen.

I en ny larmrapport uppger den australiska tankesmedjan Breakthrough att det finns en verklig risk för att mänskligheten är på väg att utplånas. Samtidigt varnas för att en miljard människor i Afrika och Mellanöstern 2050 kan ha tvingats på flykt undan outhärdliga klimatförhållanden.

Rapportförfattarna uppmanar världens politiker att vända utvecklingen genom att visa starkt ledarskap och genom att mobilisera resurser på samma sätt som under andra världskriget för att skapa en industri som är fri från utsläpp.

Även UNHCR menar att det krävs ökade internationella insatser för att förhindra framtida klimatkatastrofer, och för att hjälpa dem som redan är drabbade av klimatförändringarnas effekter.

Förra månaden begärde biståndsorganisationer 710 miljoner dollar i nödhjälp med anledning av torkan i Somalia. Hittills har dock endast en femtedel av pengarna samlats in.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV