Radar

Värmebölja i norra Indien skördar liv

Det råder vattenbrist på flera håll i Indien.

Sommaren har knappt börjat men redan har termometern rasat upp till 50-gradersstrecket i Rajastan, norra Indien. Det heta vädret har redan skördat flera människoliv och indiska myndigheter varnar nu för vattenbrist och värmeslag.

I staden Churu har kvicksilvret gått upp till 50,6 grader – bara 0,4 grader från Indiens rekord, 51 grader som uppmättes i maj 2016. I Delhi-området är det över 45 grader varmt och invånare uppmanas att stanna inomhus under dygnets varmaste timmar.

Även uppe i bergen i Himachal Pradesh, dit rika indier brukar fly sommarvärmen, har temperaturerna nått nära 45 grader.

Nu rapporterar flera storstäder oro för vattenbrist allteftersom sjöar och floder torkar ut och i västra delstaten Maharashtra kämpar bönderna för att hitta vatten till sina djur och grödor.

”Vi måste skaffa vatten från närliggande byar eftersom sjöar och floder har torkat”, säger Rajesh Chandrakant ifrån Beed, ett av de värst drabbade områdena, till AFP.

Den indiska halvön har sett en drastisk förändring i nederbörd under det senaste årtiondet, och har drabbats regelbundet av torka, översvämningar och plötsliga stormar. I år riskerar över 40 procent av Indien att drabbas av torka, varnar experter.

I norra Indien bor det runt 200 miljoner människor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV