Radar

Civila i krig betalar högsta priset

En syrisk kvinna och hennes barn nära Marat al-Numan.

Enligt FN dödades och skadades fler än 22 800 civila under förra året enbart i sex länder – Afghanistan, Irak, Mali, Somalia, Sydsudan och Jemen.

De fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd är inblandade i många av dessa konflikter och har därmed ett ansvar för situationen, slår flera människorättsexperter fast.

Den USA-ledda koalitionen dödade fler än 1 600 civila i den syriska staden Raqqa under fyra månader 2017, till exempel. Den saudiledda koalitionen som bekämpar huthirebellerna i Jemen stöds med vapen från USA, Storbritannien och Frankrike. Koalitionen har gjort sig skyldig till attacker där civila skadats och tusentals dödats. De har också satt stopp för matleveranser och bidragit till en av de värsta humanitära kriserna i världen.

Säkerhetsrådet lyfte nyligen frågan om skyddet av civila i samband med krig vid en öppen debatt.

"Enormt mänskligt lidande"

”Väpnade konflikter och bristande efterlevnad av internationell humanitär rätt orsakar ett enormt mänskligt lidande… vi har regler och krigets lagar. Vi måste nu alla arbeta för att förbättra efterlevnaden,” sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i samband med mötet.

Han lyfte fram det urskiljningslösa användandet av explosiva vapen i tätbefolkade områden och att 90 procent av de som dödas och skadas är civila, däribland många barn.

Tirana Hassan, chef för Amnesty Internationals krishanteringsgrupp, sa inför debatten att säkerhetsrådets totala misslyckande med detta måste få ett slut.

– Världens ledare har alla övergivit de civila till krigets härjningar. Den öppna debatten i säkerhetsrådet måste leda till mer än spel för gallerierna och tomma löften. Det behövs konkreta åtgärder för att vända utvecklingen, skydda civila på ett effektivt sätt, stoppa krigsförbrytelser och få ett slut på straffriheten.

Miljömässiga konsekvenser ofta förbisedda

– De stora militära krafterna skryter cyniskt om ”precisionskrigföring” och ”kirurgiska attacker” där de kan göra skillnad på soldater och civila. Men verkligheten på marken är att civila attackeras där de bor, arbetar, studerar, utövar sin religion och söker vård. Parter i väpnade konflikter dödar, lemlästar och tvingar miljoner av civila på flykt medan världens ledare flyr undan sitt ansvar och vänder ryggen mot krigsförbrytelser och ett enormt lidande, säger Tirana Hassan.

Peter Maurer, ordförande för Internationella rödakorskommittén, påpekar att förutom att civila dödas och skadas så skapar konflikter även långsiktiga konsekvenser för samhällen.

– Skadad infrastruktur leder till att sjukvården och vattenförsörjningen slås ut.

Han säger att det också bidrar till att sjukdomar sprids.

– De miljömässiga konsekvenserna av konflikter är ofta förbisedda, menar han.

Dessutom hindras människor från att nå säkrare platser.

– Byråkratiska regler hindrar människors fria rörlighet, säger Peter Maurer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV