Radar

Löfven vill förbjuda nazistorganisationer

Stefan Löfven vill förbjuda nazistorganisationer.

Statsminister Stefan Löfven attackerade högerextremismen i sitt förstamajtal. Och han fördömde att nazister demonstrerar på första maj. Löfven vill nu utreda om det går att förbjuda nazistiska organisationer.

– Det är en skam att historiens avskum visar sitt fula tryne till och med denna dag. Nazismen borde finnas på historiens kyrkogård och ha begravts, säger Stefan Löfven efter sitt förstamajtal i Umeå.

Efter tidigare demonstrationer av nazistiska NMR tillsatte regeringen en utredning som ser över om det går att förbjuda vissa symboler, flaggor och liknande. Men Stefan Löfven vill gå längre och förbjuda själva organisationerna.

Han hoppas att en kommande utredning som regeringen ska tillsätta ska kunna visa hur det är möjligt.

– Ett demokratiskt samhälle måste försvara sig. Vi kan inte bara se på när odemokratiska krafter använder demokratin för att förgöra demokratin, säger Löfven.

Han anser att det borde finnas ett utrymme inom svenska grundlagar för ett förbud.

– Vi vill ha det genomfört under mandatperioden, säger han.

Retar upp M

Löfven hävdar att det är S som måste stå för motståndet mot högerextremism.

– För flera av de konservativa har gång på gång visat att de inte är att lita på för den här uppgiften. Det är många av dem som har gett upp kampen mot de högerextrema och nu funderar på att använda deras röster för att själva komma till makten, säger Löfven.

Han riktar sig sedan till liberala moderater och kristdemokrater och uppmanar dem att stå emot. Något som får M-ledaren Ulf Kristersson att reagera:

”Svensk socialdemokrati skämmer ut sig. ‪Att en statsminister i en västerländsk demokrati utmålar två demokratiska oppositionspartier, Moderaterna och Kristdemokraterna, som högerextrema är unikt. Stefan Löfven tar debatten till nya bottennivåer”, skriver Kristersson i en kommentar till TT.

Motvind för S

Runt 600 personer gick med Stefan Löfven i förstamajdemonstrationen i Umeå. Sedan förra årets förstamajdemonstration har Socialdemokraterna fått gå med på svårsmälta kompromisser om försvagad arbetsrätt och sänkta skatter för dem med högre inkomster.

Överenskommelsen mellan S, MP, C och L har mötts av kritik från LO-folk och S-sympatisörer.

– Vi har en politik som vi står för och vi levererar så mycket socialdemokratisk politik som det går i ett svårt parlamentariskt läge, när vi har 28,3 procent. Det finns mycket bra socialdemokratisk politik i Januariavtalet, säger Stefan Löfven.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson säger under sitt förstamajfirande i Kalmar att han är säker på att LO-medlemmar är beredda att gå ut i strejk om arbetsrätten skulle försämras kraftigt.

Men Stefan Löfven vill inte prata om ett nytt rosornas krig.

– Jag vill inte alls spekulera i det, säger han.

Tidigare på dagen lanserade Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson nya förslag mot skatteflykt, som partiet tänker driva i sin kampanj inför EU-valet den 26 maj.

Det handlar bland annat om skärpta krav för att länder ska kunna plockas bort från EU:s svarta lista för länder som inte lever upp till vissa standarder när det gäller skatteflykt.

– Nu är det dags att ta nästa steg. Det räcker inte längre att länder bara säger att man ska göra reformer, nu måste de också genomföra dem, säger Magdalena Andersson.

S-förslag mot skatteflykt

S vill skärpa reglerna för EU:s svarta lista för skatteparadis. I dag räcker det att ett land lovar bättring för att tas bort från listan. S föreslår att reformer måste genomföras först.

Länder utanför EU ska kunna hamna på EU:s svarta lista om de inte registrerar vem som står bakom obskyra bolagsupplägg och bolagsfasader.

Länder som inte deltar i automatiskt informationsutbyte med andra länders skattemyndigheter om hur mycket skatt multinationella bolag betalar i landet ska hamna på svarta listan. På så sätt ökar upptäcktsrisken för multinationella företag som undviker att betala skatt.

S ska driva på för att förhindra illojal skattekonkurrens mellan EU-länder. S vill inte att medlemsländer konkurrerar med varandra genom låga företagsskatter.

Källa: Socialdemokraterna

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.