Radar

Partierna som kan komma in i EU-parlamentet

Frankrikes president Emmanuel Macrons parti La république en marche kommer att bli en maktfaktor i EU-parlamentet, tror statsvetaren Sofie Blombäck.

Över hundra nya partier har bildats i EU:s medlemsländer sedan valet 2014. Många av dem har siktet inställt på Bryssel. Här är några att hålla en extra koll på.

Högerpopulistiska Alternativet för Tyskland (AFD) grundades 2013 och vann sju platser i Europaparlamentet i valet 2014.

Men sedan dess har partiet förlorat nästan samtliga ledamöter som antingen lämnat partiet eller återgått till att fokusera på inhemsk politik.

Nu gör de ett nytt försök och går till val på en ”Dexit” – det vill säga att Tyskland ska lämna unionen.

– De har haft mycket interna stridigheter och bytt inriktning väldigt mycket, säger statsvetaren Sofie Blombäck som forskat på just nya partier i Europa.

AFD fick över 12 procent i det tyska valet 2017, och nyhetssajten Politico Europe spår elva mandat till partiet i EU-parlamentet, baserat på inhemska opinionsmätningar.

Frågan är om AFD nu vill ta på sig en mer framträdande roll som EU-kritiker då brittiska Ukip, som mycket av EU-motståndet varit centrerat kring, försvinner i och med Brexit.

Macrons En Marche

Det franska socialliberala partiet La république en marche (LREM) bildades 2016 av Emmanuel Macron. Uppstickaren tog landet med storm och året därpå roffade han åt sig presidentposten – bland annat med budskapet om att EU behöver reformeras och Europaparlamentet en ny koalition av EU-vänliga mittenpartier.

– Om det är något parti som kommer röra om så är det de, säger Blombäck som kallar LREM för ”den kanske största förändringen som skett i det europeiska partilandskapet sedan 2014”.

Hon är övertygad om att partiet kommer att bli en maktfaktor i EU-parlamentet, där LREM kan få 21 platser enligt Politico Europe. I synnerhet då opinionsundersökningar samtidigt antyder att socialdemokrater och konservativa kommer att tappa mandat.

Liberalerna har ofta funnits som en vågmästare dem emellan. Om de här grupperna nu inte blir lika starka så kan det finnas incitament att vilja samla de här EU-positiva grupperna i mitten, och de skulle bli en mycket mer självklar ledande kraft.

Vox

Spanien har länge varit känt som undantaget som till skillnad från många andra europeiska länder inte haft något växande extremparti på högerkanten. Men i Andalusiens regionval i januari gjorde det högerextrema partiet Vox ett överraskande intåg, för att i söndagens parlamentsval kamma hem hela drygt tio procent.

Nu satsar de stort på EU-valet i maj.

– De har mobiliserat ganska mycket de senaste åren, dels i och med den ekonomiska krisen, och dels i frågan om Kataloniens självständighet men då för ett enat Spanien. De verkar ha lite vind i seglen just nu även om mycket kan ändras, säger Blombäck.

– Det är ett parti som i alla fall jag kommer att hålla koll på.

Wiosna

Det finns två rörelser i Polen som kan stjäla mandat från landets ledande partier Lag och Rättvisa (PiS) och Medborgarplattformen (PO).

Det socialdemokratiska och EU-vänliga partiet Wiosna (Vår) bildades så sent som i februari i år och har fått stor uppmärksamhet för sina i landet radikala förslag, såsom liberalisering av den stränga aborträtten.

Grundaren Robert Biedroń är en öppet homosexuell och populär borgmästare, och partiet ser ut att kamma hem drygt nio procent i EU-valet i slutet av maj, motsvarande fem platser i Europaparlamentet.

Kukiz'15

På andra sidan av den politiska skalan finns det högerpopulistiska och EU-skeptiska partiet Kukiz’15, som med 9 procent av rösterna skördade stor framgång i valet i Polen 2015 med slagord som ”mera makt till folket”.

Partinamnet kommer från rockmusikern och grundaren Pawel Kukiz, som samlat en salig blandning av nationalister och libertarianer, verkar kunna få tre platser i EU-parlamentet, enligt Politico Europe.

– De har ju en plattform på hemmaplan i någon mening, och det underlättar ju, konstaterar Blombäck.

Åtta partigrupper

I Europaparlamentet sitter totalt 751 ledamöter, vilka i princip fördelas utifrån varje medlemslands folkmängd. Flest har Tyskland (96), följt av Frankrike (74), Italien (73), Storbritannien (73), Spanien (54) och Polen (51). Sverige har den senaste mandatperioden haft 20 EU-parlamentariker.

Om Storbritannien lämnar EU kommer antalet ledamöter att minskas till 705.

Historiskt har det vid valen till EU-parlamentet kommit in mellan två och 19 nya partier, enligt statsvetaren Sofie Blombäck. I nuläget finns åtta partigrupper vilka ledamöterna i EU-parlamentet samlas inom oberoende från vilka länder de kommer från.

Källa: Riksdagen

Radar

Kultur på recept ger bättre psykisk hälsa

Några av deltagarna i Kultur på recept fick testa att dreja.

Människor med depression eller långvarig smärta mår bättre efter att ha deltagit i kulturaktiviteter tillsammans med andra människor. Det visar en ny studie från Jönköpings universitet.

Visste du att sjukskrivna kan få kulturaktiviteter på remiss från vården? Så kallad kulturunderstödd rehabilitering eller Kultur på recept kan användas för att behandla personer med psykisk ohälsa som stressproblematik, ångest, depression eller vid långvarig smärta.

I en studie där 400 personer deltog erbjöds hälften Kultur på recept och hälften fungerade som kontrollgrupp. Deltagarna i kulturgruppen fick träffas under tio veckor vid två tillfällen i veckan i grupper om 6–9 personer, för att göra någon form av kulturaktivitet tillsammans. Det rörde sig till exempel om att sjunga, spela teater eller testa olika hantverk som måleri. 

– Kulturaktiviteterna bidrar till att deltagarna utmanar sig själva, att bara ses för en ”fika” räcker inte för att få till stånd en förändring. Träffarna är lustfyllda och det sociala sammanhanget behövs för att våga gå utanför sin trygghetszon, vilket i sin tur bidrar till deras utveckling, säger Paula Bergman, doktorand på Hälsohögskolan vid Jönköpings universitet.

En av deltagarna berättar om att testa att dreja, i en intervju på Jönköpings universitets hemsida.

– Jag tänkte bara ”hur ska det här gå, det här kommer inte jag och klara”, men sen när jag väl var där första gången vill jag bara tillbaka. Jag vill göra det igen, det var skitkul. […] Man känner att man klarar av någonting, det är ju jättebra för självkänslan liksom.

Störst effekt hos deprimerade

Efter sex och tolv månaders behandling hade den psykiska ohälsan minskat hos deltagarna i kulturaktiviteter jämfört med kontrollgruppen. Stört effekt syntes hos personer med depression.

– Studien visar att det ger resultat, det betyder mycket för de här personerna att få vara med i ett sammanhang. Det är därför viktigt att fler får möjlighet att delta i kultur på recept som ett alternativ eller komplement till sin konventionella sjukvård, säger Paula Bergman.

Aktiviteterna kräver inte prestation, och är frivilliga. Behandlingen fungerar även arbetsförberedande i bemärkelsen att deltagarna behöver passa tider, träffa nya människor och besöka nya platser.

Sex regioner ingick i studien: Region Jönköpings Län, Region Östergötland, Region Kalmar Län, Region Uppsala, Region Blekinge samt delar av Västra Götalandsregion.

Motivation och självkänsla stärks

Parallellt testar och utvärderar Region Skåne metoden i ett forskningsprojekt som pågår fram till sommaren 2024. Några exempel på kulturaktiviteter som erbjuds patienterna är stadsvandringar, gemensam högläsning och konserter på Malmö Opera.

Resultaten är hittills goda, menar Anita Jensen, kultur -och hälsostrateg vid Kompetenscentrum primärvård som leder forskningsprojektet inom Region Skåne.

– Vi kan genom vår forskning se att motivation och välbefinnande samt den positiva självkänslan stärks hos deltagarna liksom sociala relationer och samhörighet till samhället, säger hon i en intervju på den nationella kunskapsplattformen Mötesplats social innovation.

Kultur på recept är ett bra komplement till medicinsk behandling av psykisk ohälsa, menar Sofia Carlin, leg. psykolog och specialist i klinisk psykologi, som också deltar i Region Skånes projekt.

– En fara är att vården behandlar onödigt många medicinskt och därmed gör normala känslor och reaktioner sjukliga i onödan. Vården behöver fler verktyg och här är Kultur på recept ett bra komplement, säger hon och fortsätter.

– Det man bland annat behöver göra för patienter med psykisk ohälsa, vilket Kultur på recept gör, är att hjälpa patienterna hitta nya beteenden och rutiner. Dessa rutiner och aktiviteter behöver vara kravlösa, sociala och meningsfulla, säger Sofia Carlin.

En fördel är att verktyget Kultur på recept tar patienterna ut från vårdcentralen, menar Yvonne Lindberg, Leg kurator och rehabkoordinator.

– För vissa patienter var vi annars de enda som såg dem. Vi ser att Kultur på recept-deltagarna fått nya kontakter och intressen. Att de har hittat tillbaka till lust och glädje. Deras behov av vårdkontakt har minskat. Det blev ett steg vidare där patienterna hamnar i ett nytt sammanhang och bryter sin sociala isolering, säger hon.

Radar

Vårt kollektiva självbedrägeri kring djur

Är det inte dags att vi slutar med vårt kollektiva självbedrägeri och istället är ärliga mot oss själva? Det går inte att undgå våld och lidande i djurindustrin, oavsett hur många kontroller som utförs, skriver Martin Smedjeback, ordförande i Save Movement Sverige.

Såg du på TV4-nyheterna måndagen den 4 december? I så fall kunde du se kycklingar som slungades omkring på rullband i en gigantisk maskin och klämdes till döds. Skadade och sjuka kycklingar lämnades i backar där de åt på varandra. Det var Djurrättsalliansen som hade filmat med dold kamera inne på en av Kronfågels kläckerianläggningar. Om du är som de flesta så mådde du illa av att se bilderna. Kanske du till och med bytte kanal för att du inte ville se det? Reaktionerna visar att vi bryr oss om djur och lidandet de utsätts för. 

Kronfågels VD Fredrik Strømmen säger om bilderna: ”Så det jag ser här är någonting som absolut inte följer våra rutiner.” Det är som det alltid brukar låta när djuren plågas i Sveriges djurfabriker. Det är enskilda undantag som ska åtgärdas snabbt — vill de få oss att tro. ”Jag och alla våra medarbetare har ju djurvälfärd som första prioritet och högsta mål” säger också Kronfågels VD. Är det någon som fortfarande tror på detta? Jag tror att många av oss konsumenter VILL så gärna tro det eftersom vi inte gärna ändrar våra vanor. Därför är vi extra lättlurade när det gäller påståenden som dessa. 

Men är det inte dags att vi slutar med vårt kollektiva självbedrägeri och istället är ärliga mot oss själva? Det går inte att undgå våld och lidande i djurindustrin, oavsett hur många kontroller som utförs. När vi betraktar kännande varelser som en produkt (dessutom billig) som ska framställas i snabb takt för högsta profit så leder det med säkerhet till stort lidande. Vi har alla en moralisk plikt att granska hur djuren behandlas i djurindustrin eftersom det är vi som stödjer den med våra inköp.

Sanningen är endast några googlingar borta. När du har sett hur djuren har det så fråga dig: stämmer detta överens med dina värderingar? Om inte så är det dags att öppna dörren för en ny kulinarisk värld – alla fantastiska smaker och former från växtriket! Mycket av det känner du redan igen, men du kan få en chans att testa nya växtbaserade produkter och recept som inte har en stark bismak av lidande och död.