Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Fem tips på cykelsemester i sommar

Cykelsemester i fjällen.

Att cykla är ett både miljövänligt och prisvärt sätt att ta sig fram. Vill du ha en aktiv semester som kan upplevas i egen takt? Sätt dig på cykeln! Här följer fem tips från Göta Kanalbolag på svenska leder för en minnesvärd cykelsemester i sommar.

Sveriges mest kända vattentransportled är idag ett av landets mest besökta resmål. Längs kanalen finns 87 kilometer bilfri väg omgärdad av vacker natur och historiska minnesmärken. Miljön lämpar sig extra bra för barnfamiljer som på egna cyklar eller med hyralternativ vill uppleva fridfull cykling genom Sverige.

Exempel sträckor: 
Berg – Borensberg: 20 km
Sjötorp – Tåtorp: 35 km
Tåtorp – Karlsborg: 55 km

Exempel på aktiviteter och sevärdheter:
Kanalkryssning, båtslussning, paddling, Karlsborgs fästning, Barnens minikanal

Gotlandsleden

Med sin kombination av historia, nöjesliv och kontinentala känsla är Gotland sedan länge ett populärt semestermål för många svenskar. Att besöka Gotland på cykel är ett svårslaget alternativ för den som vill se öns mest kända platser. Grusvägar av gotländsk kalk leder från Fårö i norr till Hoburgen i söder, med möjlighet för besökare att stanna till vid gårdsbutiker, badplatser och historiska minnesmärken.

Exempel på sträckor: 
Gotlandsleden: 50 mil lång, blåskyltad, cykelled runt hela ön.
Fårö fyr – Hoburgen: 16 mil

Exempel på aktiviteter och sevärdheter: 
Visby ringmur, långa badstränder, konstmuseum, medeltida stenkyrkor, raukar

Åre

Som en av Sveriges populäraste skidorter förknippas Åre ofta med vinteraktiviteter. Men här finns även möjligheter på sommaren i ett varierat fjällandskap. Downhillcykling, cross country-cykling på skogsstigar samt landsvägscykling är några möjligheter.

Exempel på aktiviteter och sevärdheter:
Cykla till Storulvåns fjällstation, uppförscykling till Ullådalsbacken eller Copperhill, Karolinermonumentet i Duved, Sveriges största vattenfall Tännfors.

Mälardalsleden

Mälardalsleden är Sveriges äldsta cykelturistled och går runt sjön Mälaren. Sammanlagt finns möjlighet att cykla 440 kilometer på mestadels lättcyklade vägar genom Mälardalens slättlandskap. Leden binder samman flera större städer, bland annat Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Västerås och Enköping.

Exempel på sträckor: 
Mälardalsleden går genom Ekerö, Järfälla, Upplands-Bro, Sigtuna, Håbo, Enköping, Västerås, Hallstahammar, Köping, Arboga, Kungsör, Eskilstuna, Strängnäs, Mariefred, Nykvarn, Södertälje, Huddinge och Stockholm.

Kattegattleden

Kattegattleden är Sveriges yngsta cykelled, som officiellt invigdes den 6 juni 2015. Leden går utmed kusten mellan Helsingborg och Göteborg, genom små fiskelägen och sommarstäder som Båstad, Halmstad och Varberg. Sammanlagt sträcker sig Kattegattleden över 390 km, uppdelat på åtta delsträckor som bjuder på närhet till sandstränder, utsiktsplatser och flertalet kulturupplevelser.

Exempel på sträckor: 
Helsingborg – Höganäs 22,2 km
Höganäs – Ängelholm 39,3 km
Ängelholm – Båstad 55,4 km
Båstad – Laholm – Halmstad 40,9 km
Halmstad – Falkenberg 57,2 km
Falkenberg – Varberg 39,2 km
Varberg – Kungsbacka 71,7 km 
Kungsbacka – Göteborg 64,4 km

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV