Radar

Enorm efterfrågan på pollenmedicin

Hittills har framför allt hassel och al fått det att rinna och klia i ögon, näsor och svalg.

Vårens stora huvudvärk, pollen, gör sig mer påmind än vanligt. Det har fått läkemedelsförsäljningen ute i landet att skjuta i höjden. ”I Göteborg har det varit extremt”, säger Magnus Frisk på Apoteket.

En relativt mild pollensäsong i fjol följt av en stekhet sommar spås leda till att årets säsong blir den värsta på 45 år.

Redan under årets första månader ökade försäljningen av produkter mot pollenallergi kraftigt. I februari såldes 873 463 produkter i landet, vilket är över 200 000 fler jämfört med motsvarande period de senaste fem åren, visar siffror från E-hälsomyndigheten.

Mot nytt rekord

I förra veckan var Apoteket AB nära att fördubbla sin försäljning jämfört med samma vecka 2018 och totalt har apotekskedjans försäljning ökat med 45 procent hittills i år.

– Vi ser ut att gå mot en rekordsäsong men det är för tidigt att säga. Exempelvis såg vi en jättetopp i slutet av februari när värmen slog till. I Göteborg var försäljningen extrem, den tredubblades just vecka nio, säger Magnus Frisk på Apoteket AB:s kommunikationsavdelning.

Fram tills nu har det framför allt varit hassel och al som fått det att rinna och klia i ögon, näsor och svalg men även björkpollen har börjat ge sig tillkänna i södra Sverige.

– Det är troligt att fler än vanligt får pollenbesvär i år och att de olika reaktionerna blir kraftfullare, säger Magnus Frisk.

Många felbehandlar

Enligt Frisk behöver man inte vara orolig för att apotekslagren ska tömmas på produkter. Det stora problemet ligger snarare i att välja rätt produkt.

– En undersökning som vi har gjort med Novus visar att fyra av tio svenskar känner av symtomen trots att de behandlar. Därför är det viktigt att kolla upp vad man behöver istället för att bara gå på hur man har gjort tidigare år. Det är också bra att börja behandla lite innan säsongen börjar för att få rätt effekt.

Så lindrar du pollenbesvären

Börja behandla i tid. Det är svårare att få bra effekt och därmed bli symtomfri om näsan hunnit svullna igen.

Följ pollenrapporten. Vädret spelar stor roll för pollenhalterna. Värme, sol och blåst ökar halterna i luften och risken att drabbas.

Behandla efter besvärsgrad och symtom. Du som har lätta besvär bör välj antihistamin. Även ögondroppar med natriumkromoglikat som hjälper rinnande och kliande ögon kan vara bra. Du som har måttliga eller svåra besvär från näsan bör välja en antiinflammatorisk nässpray och om inte det hjälper komplettera med antihistamin.

Att skölja bort pollen från näsan med koksaltlösning och att smörja en torr och irriterad näsa med näsolja är också bra tips.

Andra saker som kan hjälpa är att undvika att träna utomhus när halterna är som högst. Skölja håret när du kommer in då pollen kan fastna i håret och undvik att torka tvätt utomhus eftersom pollen fastnar i tvätten.

Källa: Apoteket AB

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV