Radar

Konflikten i Venezuela trappas upp

De amerikanska hjälpsändningarna har fått kritik för att hjälpen används som ett politiskt verktyg snarare än att syfta till att stödja det venezuelanska folket.

USA hotar att att störta Venezuelas president Nicolás Maduro med våld. Men ett militärt ingripande har inte stöd från amerikanernas viktigaste allierade i Latinamerika.

– Vi hoppas på en fredlig övergång till demokrati, men president Trump har gjort klart att alla alternativ finns på bordet, sa USA:s vicepresident Mike Pence i måndags.

Uttalandet gjordes i samband med att den så kallade Limagruppens 14 amerikanska länder möttes i Colombias huvudstad Bogotá. Mike Pence uppmanade samtidigt sina allierade i regionen att konfiskera Venezuelas oljetillgångar och överlämna dem till oppositionsledaren Juan Guaidó, rapporterar The Guardian. 

USA:s allierade med Brasilien, Colombia, Chile och Peru i spetsen motsätter sig dock ett militärt ingripande mot Maduros styre. Brasiliens vicepresident Hamilton Mourão deklarerade att landets territorium inte under några omständigheter skulle få användas för en attack. 

I veckan har bland andra EU kraftfullt fördömt att Maduro-regeringen använt våld vid gränsen mot Brasilien för att stoppa amerikanska leveranser med förnödenheter.

Tidigare har hjälporganisationer som Oxfam och Internationella Röda korset tagit avstånd från de amerikanska hjälpsändningarna. Dessa anser att hjälpen används som ett politiskt verktyg snarare än att syfta till att stödja det venezuelanska folket, rapporterar The Guardian.